Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dominique Viel, Ferme des Arches:

"Dit jaar zijn er kleinere Franse uien"

Vorige week zijn acht van de belangrijkste Franse handelaren op de uienmarkt bijeengekomen om de balans op te maken rondom de start van het uienseizoen. "Samen vertegenwoordigen deze acht handelaren ongeveer 50 tot 60% van de Franse markt. Hierdoor hebben we een betrouwbaar economisch rapport met betrekking tot de algemene situatie van verschillende Franse geografische sectoren kunnen opstellen," legt Dominique Viel, Sales en Marketing Directeur van Ferme des Arches uit.

Start van het seizoen beïnvloed door de weersomstandigheden
Na een droog en koud voorjaar heeft het regenachtige weer tussen half mei en het begin van de zomer geleid tot de ontwikkeling van bacteriose en zelfs fusarium op de uien die in de winter en het voorjaar zijn geplant. Vrijwel alle teeltgebieden in de regio's Bourgogne-Beauce-Champagne-Ardennen zijn beïnvloed door de weersomstandigheden, op enkele gebieden in Champagne na.

Onzekerheden omtrent de 'bewaarcapaciteit' van de eerste geoogste partijen uien
Veel partijen uit het begin van het seizoen, die er op het ogenblik van de oogst aanvankelijk vrij gezond uitzagen, zijn tijdens de opslag in slechts enkele dagen aangetast. De meeste handelaren in de Franse sector gele en rode uien hebben tussen 30 en 60% van het product moeten opzijzetten bij het sorteren vóór verpakking, en sommige partijen moesten worden vernietigd. In totaal is ongeveer 30% van het eerste deel van de oogst uit de productie genomen of vernietigd. "Er is enige bezorgdheid over de bewaring, maar de situatie is verre van dramatisch. Er zal enige variatie zijn wat betreft kwaliteit, hoeveelheden en maten, afhankelijk van de regio's, de teeltbedrijven en zelfs de percelen."

Maten van de uien kleiner dan die van voorgaande jaren
De situatie is sindsdien verbeterd met de eerste vroeg gezaaide rassen die nu op de markt zijn. "Op dit moment is de situatie geoptimaliseerd, waardoor we in betere omstandigheden kunnen werken. De kwaliteit van de onlangs geoogste partijen is veel beter. De opbrengst lijkt daarentegen met ongeveer 10 tot 15 ton per hectare te worden verminderd met kleinere maten (40 mm tot 60 mm), wat neerkomt op een vermindering van de oogst met 12 tot 18%."

In het kader van hun commerciële acties zullen de verschillende marktdeelnemers (groothandelaren, retailers en fabrikanten) rekening moeten houden met deze kleine maten. "Het grootste deel van de productie moet nog worden geoogst, maar we weten nu al dat de markt dit jaar anders zal zijn dan de vorige jaren. Het is belangrijk dat de marktdeelnemers dat begrijpen en enige flexibiliteit aan de dag leggen wat de grootte van de uien betreft. In tegenstelling tot vorig jaar zullen er niet veel grote kalibers zijn. Daarnaast zal er dit jaar waarschijnlijk veel op de Spaanse markt worden ingekocht."

Biologische uien zwaarder getroffen
Na 3 jaar van vrij droge teeltomstandigheden, minder gunstig voor de ontwikkeling van ziekten, hebben de moeilijke weersomstandigheden dit jaar de nodige kopzorgen gegeven. "Uienrassen die onder normale weersomstandigheden natuurlijke resistentiecriteria tegen meeldauw vertonen, zijn nu gebarsten. Ook al is het voorbarig om conclusies te trekken, toch zijn er onzekerheden over het verkrijgen van grote kalibers en over de bewaring van de uien op lange termijn. Deze waarnemingen gelden met name voor de bio-teelten in vergelijking met de conventionele. Sommige zullen hun oogstvolume met 40 tot 60% zien dalen. Een jaar als dit maakt ons echt bewust van het feit dat, ondanks onze inspanningen, technologie en knowhow, Moeder Natuur nog steeds haar eigen regels oplegt."

Het eerste deel van het seizoen werd gekenmerkt door enkele moeilijkheden, maar het succes van dat seizoen zal vanaf nu worden beslist. De komende weken zullen ons helpen deze situatie bij te sturen, want het grootste deel van de oogst moet nog komen. 75% van de gele en rode uien worden tussen eind augustus en begin oktober geoogst. Een verslag over een maand zal een meer pertinente evaluatie van de kwantitatieve en kwalitatieve aspecten van het afzetseizoen 2021/2022 opleveren.

Voor meer informatie:
Dominique Viel
Ferme des Arches
+33 (0)2 37 32 10 10

Publicatiedatum: