Honden getraind om aardappelziektes te detecteren

Aardappeltelers in de staat Maine hebben wellicht een snelle manier gevonden om hun gewas te beschermen tegen schadelijke ziektes dankzij een initiatief van een gepassioneerde hondertrainster. Telers zijn doorgaans aangewezen op visuele detectie voor het herkennen van de meest voorkomende aardappelziektes, zoals aardappelvirus Y en ringrot, dat pas zichtbaar wordt als de aardappelen al flink zijn aangetast. Hoewel het aardappelvirus Y geen gevaar vormt voor de menselijke gezondheid willen telers dit virus wel zo snel mogelijk opsporen om het risico op schade en verliezen op de langere termijn te beperken. 

Toen Andrea Parish besefte dat nog niemand geprobeerd had om honden te trainen in het detecteren van aardappelziektes besloot ze zelf deze uitdaging aan te gaan. "Ik wist dat er honden zijn die in staat zijn om explosieven, kanker of Covid op te sporen."

Parish bezocht tientallen teeltbedrijven in Oregon en Maine om te laten zien hoe de honden in staat waren om via hun reuk de drie verschillende stammen van het aardappelvirus Y te detecteren, evenals de ringrotbacterie. Ze vroeg telers en onderzoekers die zij kende om aardappelmonsters op te sturen zodat ze de honden kon trainen.

Op een filmpje op bangordailynews.com is te zien hoe de honden  binnen slechts enkele minuten konden ruiken welke monsters besmet waren met aardappelziektes. De honden zijn ook in staat om ziektes op te sporen in gewassen en apparatuur in bewaring.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven