Zuid-Afrika stelt exportraming easypeelers naar beneden bij

De Zuid-Afrikaanse citrusfocusgroep heeft de exportraming voor easypeelers vorige week met 300.000 kartons naar beneden bijgesteld naar 29,2 mln kartons van 15 kilo. Dit heeft vooral te maken met de kleinere maten van het fruit.

De raming ligt nog altijd ruim boven de export van 23,6 mln kartons van vorig jaar en naar verwachting zal de stijgende lijn voorlopig aanhouden. In Zuid-Afrika worden namelijk veel nieuwe boomgaarden met easypeelerrassen aangeplant.

In het noorden van Zuid-Afrika is de oogst van late mandarijnenrassen net begonnen. 

In de aanpassing van de raming is ook de clementine- en Nova-oogst in West- en Oost-Kaap meegenomen, die nu bijna voorbij is. De raming voor late mandarijnen is onveranderd gebleven, hoewel sommigen verwachten dat deze gedurende het seizoen eveneens bijgesteld zal worden. 

De kleinere maten hebben in sommige teeltgebieden geresulteerd in lagere verhandelbare aantallen en minder verpakte kartons per hectare. In het noorden hebben de goede zomerregens de zekerheid van water verhoogd. Het aanhoudende bewolkte weer heeft de groei vertraagd en de verwachte maten bleven hierdoor uit. 

Telers in de regio Senwes, die grenst aan Limpopo en Mpumalanga, melden echter dat de maten normaal zijn. 

Tot nu toe één miljoen kartons meer verladen dan in 2020 
In Oost-Kaap is de impact van de droogte goed merkbaar in Gamtoos Valley. De maten zijn er klein, hoewel telers zeggen dat de kwaliteit van het citrus zelf goed is. In West-Kaap wordt ook melding gemaakt van kleinere maten easypeelers, maar dit bericht wordt niet door alle telers in Boland gedeeld. 

In dit stadium van het seizoen werden er ruwweg één miljoen kartons meer verladen dan in 2020, namelijk 7,2 mln kartons. 

Het VK is met 29% de grootste ontvanger, gevolgd door de EU met 21%. Beide percentages liggen onder het niveau van vorig jaar. De export van easypeelers naar Noord-Amerika is de laatste tijd wel toegenomen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven