Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Rozema, SFI Rotterdam:

"Door toenemende aanplant late mandarijnen en citroenen kijkt Zuid-Afrika nadrukkelijk naar spreiding van de export"

Tholen - Het overzeese citrusseizoen is inmiddels losgebarsten. "We krijgen al enkele weken Zuid-Afrikaanse grapefruit binnen. De aanvoer is een stuk hoger, maar gaat de komende weken wel naar beneden", vertelt Jan Rozema van SFI Rotterdam. "Met dit warme weer zijn handsinaasappelen en grapefruit niet zulke grote items. Wel zien we de citroenen en perssinaasappelenconsumptie hoger worden, mede dankzij de versoepelingen in de Europese horeca. Ook de limemarkt is na een lange moeizame periode weer flink aangetrokken."

"De aanvoer van Zuid-Afrikaanse citroenen ligt nog niet op een al te hoog niveau op dit moment. Dit zal over een paar weken wel wat omhoog gaan. Argentinië is nog wat terughoudend met sturen. In eerste instantie was men wat sceptisch, omdat Spanje met grote volumes op de markt was, maar de druk vanuit Spanje lijkt mee te vallen. De Verna-citroenen vallen redelijk grof en de houdbaarheid is beperkt. Inmiddels stabiliseert de markt op een niveau tussen de 15,00 en 16,50 euro voor de goede maten. Een niveau waar Zuid-Afrika tevreden mee kan zijn. Sinds de markt in het Midden-Oosten een paar weken terug flink onder druk kwam, is men toch wat meer op Europa gericht."


Argentijnse citroenen

"Ook zijn we begonnen met de eerste Navels, waar traditiegetrouw een kleine markt voor is. Met name met de grote maten Valencia lates is er concurrentie vanuit Marokko en Egypte. Prijzen blijven over de hele linie wel aardig overeind, al is de afzet van de grote maten Valencia lates meer onder druk komen te staan. De kleine maten vinden hun weg momenteel goed richting de catering. Egypte gaat nog een paar weken door, waarna Zuid-Afrika het over een paar weken over zal nemen met de Early Valencia's", vertelt de importeur. Hoe de zomer verder zal verlopen, is nog lastig inschatten. Maar als de coronamaatregelen verder uitblijven verwacht ik zeker dat de afzet van de perssinaasappelen, citroenen en limes goed door blijft lopen."

"De markt voor overzeese mandarijnen begon goed met de Satsuma's uit Peru en Zuid-Afrika. Doordat er niet al te veel grote maten op de markt zijn, bleef die markt redelijk stabiel. De kleine maten zijn wel wat meer onder druk komen te staan. Ook rassen als Clementines, Nules en Nova’s zijn inmiddels gearriveerd op de markt", aldus Jan. De vertragingen blijven ondanks het containertekort in de markt volgens de importeur tot op heden redelijk binnen de perken.  


Nova-mandarijnen uit Zuid-Afrika

Afgelopen week kreeg Zuid-Afrika na twaalf jaar onderhandelen markttoegang om citrus te exporteren naar de Filipijnen. Op de vraag of deze nieuwe markten zullen leiden tot druk op de Europese markt, antwoordt Jan: "Men wil niet teveel van bepaalde markten afhankelijk zijn en wil daarin altijd de balans zoeken. De toegenomen aanplant van de late mandarijnen en citroenen zorgt ervoor dat men ook een goede spreiding in haar afzet nodig heeft. Tegelijkertijd verwacht ik dat Europa altijd een belangrijke markt voor Zuid-Afrika zal blijven, maar men blijft zich wel verder ontwikkelen richting andere markten."

Voor meer informatie:
Jan Rozema
SFI Rotterdam BV
+31 102445022
jrozema@sfifruit.com  
www.sfifruit.com