Zuid-Afrikaanse teler van easypeelers start met teelt van Valencia's en avocado's

In de boomgaarden van Lucerne Agri, in de regio Robertson in de Zuid-Afrikaanse West-Kaap, worden momenteel citroenen, clementines en Nova's geoogst. De oogst heeft dit seizoen weinig windschade opgelopen en de verhandelbare aantallen zijn dan ook groot. 

"Er bestaat onzekerheid over de marktprijzen," begint Juan-Ivan Smuts, algemeen directeur van het teeltbedrijf dat al bijna een eeuw bestaat en een grote verscheidenheid aan groenten en fruit teelt. "De havens vormen nog altijd een probleem, maar wat ons momenteel het hardst raakt is de wisselkoers. De Rand staat namelijk op het hoogste niveau sinds 2019."

In Boland teelt het bedrijf easypeelers en citroenen. Dit jaar zijn er nieuwe Valencia's aangeplant om de risico's te spreiden. "We zien kansen voor late Valencia-variëteiten en we bevinden ons in een zeer laat teeltgebied. Het is onze eerste kennismaking met de Valencia-teelt," vervolgt hij, eraan toevoegend dat het laatste seizoen wel weer heeft bewezen dat er altijd ruimte op de markt is voor vitamine C-rijke hand- en perssinaasappelen. 

Klantrelaties gaan tot drie decennia terug
Binnenkort is het de beurt aan de middellate mandarijnenrassen van het bedrijf. Het seizoen eindigt met Nadorcotts, die evenals het ras Leanri met name via merkplatforms, zoals VlemenGold en Halo, worden vermarkt. 

"Gezien de enorme toename van het aantal citrusboomgaarden in heel Zuid-Afrika is het steeds belangrijker geworden om je zo te positioneren dat je dichter tot de klant komt," legt Juan-Ivan uit. "Onze focus is er altijd op gericht om voor ons fruit een geschikte afnemer te vinden. Dit is mogelijk dankzij ons eigen, toegewijde marketingteam en het team van AnB PM, die ervoor zorgen dat lokaal geteeld fruit ook een plaats krijgt in duurzame programma's."

"De diversifiëring van ons bedrijf draagt zeker bij aan het introduceren van nieuwe lijnen bij retailers, aangezien we aan sommige klanten al meer dan 35 jaar een scala aan versproducten leveren."

Tomaten maken teleurstellend steenfruitseizoen goed
Lucerne Agri is één van de grootste tomatentelers in Zuid-Afrika. Het tomatenseizoen in West-Kaap zal over ongeveer drie weken eindigen, maar dit jaar zal het retailprogramma van Lucerne doorlopen dankzij de samenwerking met telers in de winterteeltgebieden in Mpumalanga Lowveld en East London. Een aantal maanden geleden nam het bedrijf ook een tomatenpakstation in Johannesburg in gebruik voor het verwerken en verpakken van tomaten die door telers vanuit de noordelijke teeltgebieden worden aangeleverd. Daarnaast kan in deze faciliteit een verscheidenheid aan andere producten die het bedrijf teelt, worden verpakt.

De neerslag waar het noorden tegen het einde van de zomer mee te maken had, leidde een maand geleden tot een gat in de aanvoer. "De tomatenprijzen schoten omhoog naar een niveau dat we nog niet vaak hadden meegemaakt," zegt Juan-Ivan. Hij voegt eraan toe dat het bedrijf zelf ook wel enig effect van het weer heeft ervaren omdat de koele herfst vroegtijdig een einde aan het tomatenseizoen maakte. "Onze opbrengsten waren niet wat we gewend waren, maar gelukkig maakten de prijzen veel goed."

Voor steenfruit was het tegenovergestelde het geval. "We hadden een fantastische steenfruitoogst met een uitstekende kwaliteit en maten maar helaas was de markt overvol en bleef de vraag in Europa sterk achter, evenals in Zuidoost-Azië en het VK."

Het was een koud jaar op het noordelijk halfrond en in combinatie met de logistieke vertragingen had dit een nadelig effect op de markt. Het leeuwendeel van de grote maten werd via groothandelsmarkten verkocht, maar vanwege de sluiting van de horeca was de afzet desastreus. 

Laat afzetvenster voor avocado's uit de Kaap
Lucerne Agri heeft een nieuw bedrijf in Stormsvlei gekocht, nabij Riviersonderend, waar het bedrijf als eerste in de regio op grote schaal acocado's zal gaan telen.

De eerste fase van de avocadoaanplant omvat 100 hectare. Vrijwel alle bomen zijn van het ras Hass. Het fruit wordt van oktober tot november geoogst, een aantrekkelijk afzetvenster op de lokale markt.  

“We hebben een balans gevonden tussen een conventioneel systeem en één met een hoge dichtheid. Aangezien het een nieuw project is hebben we het op een traditionele manier benaderd. De ruimtes tussen de bomen komen echter meer overeen met die van een citrusboomgaard dan een traditionele avocadoboomgaard. We telen veel steenfruit dus we zijn gewend aan snoeien en dunnen. Met een dichtere aanplant kunnen we eerder grotere aantallen oogsten en de bomen in bedwang houden." De eerste oogst van circa 30 hectare Hass-bomen wordt dit jaar al verwacht.

"Vervolgens willen we kijken of we één of twee rassen kunnen gebruiken om het einde van het avocadoseizoen enigszins te rekken door middel van manipulatie," legt Juan-Ivan uit. 

"In de omgeving van Robertson bevinden zich nog wat oude avocadoboomgaarden. Gezien de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van irrigatie, snoeitechnieken en avocadoveredeling kunnen we deze boomgaarden zonder al teveel problemen opnieuw ontwikkelen."

Voor meer informatie: 
Juan-Ivan Smuts
Lucerne Agri Investments
+27 23 004 1306
ji@lucerneagri.co.za
lucernefresh.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven