Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fedri Kok - Patensie Citrus

Goede citrusoogst verwacht ondanks droogte in Gamtoos

In de vallei Gamtoos, Zuid-Afrika, worden citroenen, clementines, Nova's en Navels geoogst. Vanaf volgende week zullen dat aanzienlijke aantallen zijn en over twee weken zal de volledige capaciteit worden behaald.

De Kouga Dam (rechts) is voor 4,3% vol en er wordt elke dag maar 0,05% van het water vrijgegeven voor watergebruikers. Ongeveer de helft van de telers in het gebied hebben altijd toegang gehad tot het water van lage kwaliteit uit de rivier de Gamtoos en dat heeft velen van hen gered in tijden van droogte. Maar op sommige plaatsen is de rivier drooggevallen en is de kwaliteit van het water zo slecht geworden dat het eigenlijk onbruikbaar is geworden.

In de afgelopen drie jaar, maar voornamelijk in het afgelopen jaar zijn er veel boorgaten gemaakt. De kwaliteit van het ondergrondse water varieert sterk en is marginaal, maar op dit moment is een beetje water beter dan helemaal geen water, zegt Fredri Kok, directeur van Patensie Citrus, een teelt-/exportbedrijf dat al 93 jaar meegaat en 24 telers en aandeelhouders vertegenwoordigt rondom Hankey en Patensie. "Gelukkig breekt nu een periode aan waarin de bomen minder water gaan verbruiken, maar de situatie is echt zorgwekkend."

Ondanks het feit dat er al jarenlang te weinig regen valt en de telers minder water toegewezen krijgen, is de interne kwaliteit van het citrus uitstekend en is het fruit schoon. "Er is weinig windschade, waardoor er meer fruit wordt verpakt dan vorig jaar in dezelfde boomgaarden," zegt Fredri. 

"Gemiddeld genomen is fruit 1,5 keer kleiner dan de dozen, dus je zou denken dat we minder dozen nodig hebben. Maar omdat we nieuw areaal hebben aangeplant verwachten we dezelfde hoeveelheid te kunnen oogsten," zegt hij. "De kwaliteit is beter dan vorig jaar, maar de situatie is erg moeilijk en de sterke Rand zal een negatieve invloed hebben op de omzet van de teeltbedrijven."

De telers maken zich zorgen over het komende seizoen, dat al over drie maanden begint. Er is nog altijd geen regen voorspeld. De Kouga Dam wordt gevuld door regenwater uit de Langkloof. Delen daarvan hebben onlangs een goede hoeveelheid regen gehad, maar dit heeft slechts geleid tot een toename van het damniveau met 0,12%.

Citroenmarkt: grote uitdaging dit jaar
Patensie Citrus verkoopt 85% van hun fruit zelf, behalve als het wordt verpakt voor merken als Sunkist. Ze geven er de voorkeur aan om specialisten in te zetten voor de handel met Rusland en Bangladesh.

In het noorden van Zuid-Afrika en in de provincie Western Cape is het fruit een beetje groter. Normaal gesproken heeft de provincie Eastern Cape kleiner fruit, waardoor ze al gevestigd zijn op de markt voor kleiner fruit, zoals het VK voor zachte citrus en het Midden-Oosten voor navelsinaasappels. Ook zijn Europese en Britse handelaren tegenwoordige goede klanten van kleiner fruit.

"De grote uitdaging voor iedereen dit jaar is dat de markt voor citroenen onder druk komt te staan, vooral voor kleine citroenen, waarvan er veel zijn. In het VK hebben we goede mogelijkheden, maar in het Midden-Oosten zijn er beperkte opties voor kleine citroenen."

Vijf jaar geleden waren de prijzen voor verwerkte citroenen goed, maar de sapprijzen zijn momenteel zo laag dat ze niet eens de verpakkingskosten dekken.

Zuid-Afrika heeft meer afnemers nodig voor citrus
"Er zijn te veel citrusbomen geplant in Zuid-Afrika," vervolgt Fredri, "en als je kijkt naar de toekomstige volumes dan is het duidelijk dat we nieuwe markten nodig hebben of dat we problemen krijgen. Er liggen uitdagingen voor ons en hoe sneller we ons voorbereiden, hoe beter."

"Europa maakt nog steeds voor 70% deel uit van de handel van Patensie Citrus, ook omdat we net als in de Western Cape de schimmel Citrus Black Spot niet hebben. We zijn dus heel erg afhankelijk van de Europese markt. We hopen dat de VS snel open gaan voor de rest van het land, dat zou nieuwe mogelijkheden bieden voor ons. Elk jaar ontwikkelen we nieuwe markten in het Verre Oosten, maar het probleem is dat een markt als China de voorkeur geeft aan grote vruchten. En daar hebben we er dit jaar niet veel van."

Elk jaar sturen ze kleine volumes naar Aziatische landen zoals India (waar het fytosanitaire protocol nog eens 21 dagen toevoegt aan de reis) en Indonesiƫ (tijdelijk geopend voor Zuid-Afrikaans citrus) met het oog op groei in de toekomst.

Voor meer informatie:
Fredri Kok
Patensie Citrus
+27 42 283 0303
info@patensiecitrus.co.za
www.patensiecitrus.co.za

Publicatiedatum: