Update oogstraming vroege Zuid-Afrikaanse citrusrassen

Het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen is begonnen en Vanguard International laat in een persbericht weten voorzichtig optimistisch te zijn over het seizoen 2021. 

In alle regio's, met uitzondering van Oostkaap, is sprake van hogere opbrengsten. In Oostkaap kampen telers nog altijd met ongunstige weersomstandigheden en aanhoudende droogte. De zwaarst getroffen regio's zijn Hankey en Patendie. In de regio Sundays River Valley is het iets beter gesteld met de waterreserves. 

"Alle overige regio's, waaronder Limpopo, Mpumalanga en Westkaap, zijn hersteld van de droogte van vorig seizoen en hadden gedurende de winter uitmuntende omstandigheden. Het sterke regenseizoen en de nieuwe aanplant brengt de Zuid-Afrikaanse citrussector naar nieuwe hoogten," aldus Vanguard.  

Terugkijkend op voorgaande jaren stelt Vanguard vast dat er sprake is van een positieve trend voor Zuid-Afrikaans citrus. Het aantal geëxporteerde kartons is ieder jaar gegroeid: 

  • 2019 – 130 mln
  • 2020 – 146 mln
  • 2021 – prognose 159 mln (meest recente raming CGA)

"We zien dat de aantallen die voor 2021 zijn geraamd 9% hoger liggen dan in 2020. Easypeelers en citroenen zullen de sterkste groei doormaken."

Citroenen
Het citroenseizoen is al gestart en de raming staat op ongeveer 30,2 mln kartons. Dit komt neer op een toename van 1,5 mln kartons ten opzichte van vorig jaar. Sunday River Valley, in Oostkaap, is met een opbrengst van 14 mln kartons het voornaamste teeltgebied. De maten vallen wat kleiner uit en pieken rond de 113, 138 en 100. De kwaliteit is tot dusver prima, evenals de omstandigheden.  

Grapefruit
De grapefruitraming voor 2021 staat op 15,2 mln kartons. Dit houdt een groei van 15% ten opzichte van vorig seizoen in. Witte grapefruit is goed voor net iets meer dan 1 mln kartons. De aantallen rode grapefruit zijn de afgelopen 15 jaar sterk gegroeid. De maten pieken waarschijnlijk rond de 40/45. In alle grapefruitteeltgebieden was er sprake van gunstige weersomstandigheden en de dammen zijn tot de rand gevuld. "De komende maand wordt er nog meer regen verwacht en we houden dit nauwlettend in de gaten. Tot nu toe ziet alles er veelbelovend uit." De eerste aantallen vroege grapefruitrassen werden al in de eerste week van april verpakt. Tussen week 20 en week 24 bereikt het seizoen zijn piek, hierna neemt de beschikbaarheid af.  

Easypeelers (late mandarijnen)
De easypeelers worden nog lang niet verpakt. Op lokale markten zijn er al wel wat Satsuma's, maar de beschikbaarheid is in deze fase van het seizoen nog niet toereikend voor de export. De oogstraming staat op 30,5 mln kartons en dat betekent een groei van 30% ten opzichte van 2020. 

Sinaasappelen
De eerste sinaasappelen worden over een paar weken verpakt. Alles wijst erop dat de aantallen Navels met 26 mln kartons nagenoeg gelijk zullen zijn aan die van vorig jaar. De Valencia-oogst zal naar verwachting met 5% groeien naar 57,9 mln kartons. 

Voor meer informatie: 
Andrea Bava
Vanguard International
andrea@blitzme.ca
www.vanguardteam.com

Foto: Dreamstime


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven