Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vergist Spaanse regering zich om spoed te zetten achter ratificering handelsakkoord EU-Mercosur?

De telersvereniging La Unió de Llauradors is van mening dat de Spaanse regering zich overhaast en daardoor een fout maakt als het via het ministerie van Buitenlandse Zaken aankondigt de ratificatie van de overeenkomst tussen de EU en Mercosur (de douane-unie van Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela) te willen bespoedigen. Er zijn immers geen diepgaande of rigoureuze studies gedaan naar de gevolgen van dit verdrag voor de land- en tuinbouwsector in Spanje.

De studies die tot dusver zijn uitgevoerd over de effecten van de overeenkomst met Mercosur zijn te breed van aanpak. Zo analyseren ze bijvoorbeeld niet de citrusteelt en brengen ze ook niet de gevolgen voor de afzonderlijke Europese landen in kaart. Een van de studies die de Franse overheid heeft ondernomen waarschuwde ook voor de negatieve gevolgen voor sommige land- en tuinbouwsectoren in Frankrijk. La Unió bekritiseert dus het feit dat zowel Arancha González Laya, minister van Buitenlandse Zaken, als eerste minister Pedro Sánchez zelf achter een overeenkomst staan zonder zich eerst afgevraagd te hebben wat de gevolgen voor de Spaanse teelt kunnen zijn en of het akkoord voor oneerlijke concurrentie kan zorgen.

De World Citrus Organisation heeft aangekondigd dat de citrusoogst van het zuidelijk halfrond (Argentinië, Australië, Bolivia, Brazilië, Chili, Peru, Zuid-Afrika en Uruguay) 22,7 miljoen ton zal bedragen in 2021, wat een stijging van 3,18% inhoudt in vergelijking met 2020. De groei van de import uit landen van het zuidelijk halfrond gebeurt zonder de inachtneming van voldoende veilige protocollen en ook de productienormen zijn in die herkomstlanden niet dezelfde als in de EU, zo stelt La Unió al lang aan de kaak.

Mercosur zit boven het Europese gemiddelde als het gaat over de totale hoeveelheid en het aantal gebruikte gewasbeschermings-middelen. Van de 508 door Envrionmental Health geanalyseerde werkzame stoffen in 2019, was 44% in de EU reeds verboden of zou kort daarop verboden worden. Voor Brazilië bijvoorbeeld bedroeg dat cijfers slechts 14%.

Terwijl de Europese Unie in het kader van zijn “Van Boer tot Bord”-strategie steeds strenger wordt op het gebied van milieu, emissies, gewasbeschermingsmiddelen, antibiotica, dierenwelzijn of arbeidsomstandigheden, wil het overeenkomsten tekenen zonder dat die gelijkwaardige eisen stellen aan de telers van de landen waarmee de akkoorden worden afgesloten. "Het lijkt in ieder geval op meten met twee maten en er is een groot risico op delokalisatie van onze teelt", voegt La Unió eraan toe. “We dringen erop aan dit en ook andere handelsakkoorden niet te ondertekenen als het wederkerigheidsbeginsel op sociaal vlak en in milieukwesties niet volledig wordt gegarandeerd.”

De organisatie vraagt ook meer controle op de binnenkomst van goederen die mogelijk ongedierte bevatten.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors
+34 963 530 036 (Spanje)
launio@launio.org
www.launio.org

Publicatiedatum: