Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarde fruitexport wordt gedrukt door sterke Zuid-Afrikaanse Rand

De Zuid-Afrikaanse munt blijft sterk ten opzichte van de Amerikaanse dollar en dit schaadt de Zuid-Afrikaanse fruitexport naar markten die in de Amerikaanse munt handelen.

De Rand handelde vanochtend op iets meer dan R14,026 (€ 0,81) ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

In een jaar als dit is de wisselkoers van de Rand meer dan 20% minder gunstig voor de exportopbrengsten uit de handel met op de dollar gebaseerde markten, zoals Afrika, het Midden-Oosten en het Verre Oosten, dan om deze tijd vorig jaar. Op deze dag vorig jaar was de koers R18,44 (€ 1,07) voor US$1.

Volgens Credit Suisse is de Rand onderhevig aan "appreciatiedruk" als gevolg van de zwakte van de dollar.

Kosten stijgen overal
Ondertussen zijn de teeltkosten op fruitteeltbedrijven de pan uit gerezen, vooral in het afgelopen decennium, zeggen telers.
In april is de elektriciteitsprijs met 15% gestegen, een stijging die ver boven het inflatiecijfer van gemiddeld 4% ligt. In een sector die zo sterk afhankelijk is van koeling, worden de stijgingen van de elektriciteitsprijzen sterk gevoeld.
In dezelfde maand stegen ook de brandstofprijzen en in maart steeg het minimumloon voor landarbeiders met 16%.

De dubbele tegenslag voor de scheepvaart
Het containertekort is bekend en bijgevolg zijn de logistieke kosten even hoog als voorheen, niet alleen voor containers maar ook voor de conventionele scheepvaart.
Een ander slachtoffer van de problemen in de scheepvaart en het vrachttekort is de papierpulp, met als gevolg een sterke stijging van de papierpulpprijzen. En er is een gelijktijdige stijging van de kosten van kartonnen verpakkingen.

Publicatiedatum: