Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Roemeense telers willen strategie om aardappelsector te redden

De Roemeense Nationale Aardappel Federatie stelt de autoriteiten voor een Nationaal Strategisch Aardappelplan uit te voeren om een in grote moeilijkheden verkerende economische sector te redden en de balans, die thans een tekort van 50-60% vertoont, te harmoniseren, aldus de vertegenwoordigers van de twee organisaties.

De voornaamste beperkende factoren in de Roemeense aardappelteelt zijn de buitensporige versnippering van het areaal, het vaak lage technische niveau, de geringe omvang van de tuinbouwbedrijven, de slechte kwaliteit van het pootgoed en vooral het gebrek aan voldoende opslagruimte.

Laszlo Becsek, vice-voorzitter van de Roemeense Telersclub: "Roemenië zou op Europees niveau de tweede plaats moeten innemen wat het areaal betreft, maar de lage opbrengst en het gebrek particuliere bewaarloodsen kunnen ons deze prestigieuze positie op de continentale ranglijst niet bezorgen. Helaas moeten de Roemeense aardappeltelers hun opbrengsten onmiddellijk na de oogst tegen lage prijzen afzetten, omdat er geen opslagruimte onder optimale omstandigheden is. Op die manier worden er elk jaar massaal aardappelen in ons land geïmporteerd."

Volgens een persbericht van heeft de Nationale Aardappelfederatie een eerste bijeenkomst gehad met de minister van Landbouw, Adrian-Nechita Oros, waarin het voorstel voor de uitvoering van een nationaal strategisch aardappelplan is gepresenteerd. De twee organisaties pleitten ervoor dat het ministerie de gedeeltelijke verdeling van subsidiegelden opnieuw analyseert. De Federatie heeft in dit verband een analyse uitgevoerd en het ministerie gedetailleerde economische en technische gegevens verstrekt.

Voor meer informatie: agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: