Carlos Llambrich, Llamfruit, Spanje:

"De kersen van bedenkelijke kwaliteit uit buitenteelt halen de prijzen omlaag"

In Bajo Cinca, in de Noord-Spaanse provincie Aragón, is het kersenseizoen weer gestart. Momenteel worden de vroegste rassen geplukt, na een voorjaar dat met zijn grillige weer toch sporen heeft nagelaten in de boomgaarden van de streek. Ook het teeltbedrijf Llamfruit heeft eind april al de eerste kersen van zijn percelen in het dorp Mequinenza naar het pakstation gebracht.

“Op 27 april zijn we begonnen met de pluk van de eerste kersen. Er is hier zeker vorst geweest, maar onze kersen hebben daar niet echt van afgezien. Bij het vroegste ras moesten we wel bij 50% van ons fruit cracking vaststellen vanwege het vochtige weer en de regen. Het suikergehalte in de kersen was ook eerder laag, maar dat is nu met het mooiere weer gelukkig opgelost. Momenteel plukken we kersen van zeer goede kwaliteit en we hopen dit seizoen tot anderhalf miljoen ton binnen te halen”, rekent Carlos Llambrich voor, manager van het bedrijf uit Zaragoza.

Ook al is het niet gewoon zo aan het prille begin van het seizoen, toch merkt Carlos al enige neerwaartse druk op de marktprijzen. "De kersen uit de kassen van onze teler Javier de Pablo halen mooie prijzen, maar die van de buitenteelt hebben het deze week op dat vlak heel wat moeilijker”, zegt hij. “Er mogen voorlopig dan wel weinig kersen op de markt zijn, het probleem is dat er veel product is van mindere kwaliteit. Dat haalt de prijzen naar beneden en we krijgen dus lage prijsoffertes binnen. Maar de klanten die ons kennen weten welk product wij leveren en hebben er het vaste vertrouwen in dat er zich geen problemen zullen voordoen. Ze weten stellig dat wat wij verzenden voor de export een kwaliteitsproduct is en goed op de bestemming zal aankomen. Dát is wat ons vrijwaart van de huidige markttrend en ervoor zorgt dat we bij Llamfruit de handel voor correcte prijzen kunnen wegzetten.”

Het meeste fruit van Llamfruit is voor de export bestemd. De kersen van de boomgaarden in Aragón bereiken zelfs verre markten als Maleisië, Singapore of Hong Kong. “Bijna al ons fruit gaat naar het buitenland. Enkel de rassen die niet de houdbaarheid voor langere reizen hebben, blijven in Spanje. Momenteel zijn we evenwel nog niet begonnen met de zendingen naar de Aziatische markten. Daarvoor moeten we nog even geduld hebben. We wachten nog op kersen met een iets betere houdbaarheid, kleur en zoetheid. Op die markten kan je mooie prijzen maken, maar het fruit moet wel perfect zijn”, vertelt hij.

Net zoals op de Spaanse en Europese markt de andere Spaanse teeltgebieden voor enige concurrentie zorgen voor de vroege kersen uit Bajo Cinca, waar het microklimaat een prille oogst in de buitenteelt mogelijk maakt, zo is het Amerikaanse fruit de grootste concurrent op overzeese markten. En dit jaar zijn de oogstprognoses in Californië positief. "We verzenden alles per vliegtuig", vertelt de manager. "We moeten onze troef van de vroege oogst uitspelen. Daarom willen we nog vóór de VS containers vol kersen tegen lagere kosten begint te verschepen, de markten bereiken."

Het kersenbedrijf uit Zaragoza is momenteel aan het uitbreiden, zowel qua areaal, met de reeds voltooide investering in meerdere nieuwe hectares in de provincie, als in de verwerking, met de verruiming van de faciliteiten in Mequinenza die gepland staat voor volgend jaar. "Met de uitbreiding van ons areaal met 60 hectare in de buurt van Caspe hopen we onze teeltcapaciteit binnen enkele jaren te verhogen tot 3 miljoen kilo", kondigt Carlos Llambrich aan.

Voor meer informatie:
Carlos Llambrich
Llamfruits Cherry S.L.
+34 618 996 701
carlos@llamfruit.com
www.llamfruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven