Jos de Wit, Fruitconsult:

"Nachtvorst leidt niet tot noemenswaardige schade in fruit"

De vorst van de afgelopen weken heeft nagenoeg geen schade veroorzaakt aan fruitgewassen in ons land. Dat meldt teelttechnisch adviseur Jos de Wit van Fruitconsult. Wel is het afwachten hoe de bestuiving in steenfruit zal uitpakken, schrijft NFO op haar website.

April 2021 was een zeer koude maand, met diverse nachten met temperaturen onder nul. Hoewel veel telers hun hart vasthielden, hebben de meeste fruitgewassen de vorst goed doorstaan, meldt Jos de Wit van Fruitconsult. “We hebben nog geen meldingen gekregen van schade. Zowel hard- als steenfruit hebben nauwelijks geleden onder de vorst. En dat ondanks dat de vorst diverse nachten gepaard ging met een hoge luchtvochtigheid, waardoor de impact van de kou extra groot was.”

Dit is volgens De Wit mede te danken aan het feit dat telers de afgelopen weken veel beregenden. “Maar ook in gebieden waar men niet kon beregenen, zien we geen noemenswaardige schade. Zo was ik vorige week in België, waar telers geen beregeningsmogelijkheden hebben; ook daar stonden de gewassen er goed bij. Alleen op echt lage percelen zag je hier en daar een kapotte bloem, maar dat was minimaal. Maar we moeten ook niet te vroeg juichen; we zijn er nog niet. De komende weken worden nog spannend, mede omdat appel en peer nu volop in bloei staan.”

De adviseur geeft ook nog aan dat de weersomstandigheden de afgelopen weken uitermate grillig waren. “Op sommige momenten moesten telers in het Land van Maas en Waal wel beregenen en was dit in de Betuwe niet nodig, doordat hier net wat eerder bewolking overkwam.”

De Wit vreest wel dat de lage temperaturen van de afgelopen tijd de bestuiving in steenfruit en daarmee de opbrengst wellicht negatief zullen beïnvloeden. “Dat is een punt van zorg. Maar de precieze impact is nu nog niet te bepalen.”

Bron: NFO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven