beurtjaar

Vietnamese kokosnotenexport bereikt piek, prijzen gestegen

De piekperiode van het Vietnamese kokosexportseizoen is aangebroken. De prijzen van kokosnoten uit de regio Ben Tre zijn naar een recordniveau gestegen. Mary is salesmanager bij het Vietnamese fruitexportbedrijf True Fruits. Ze vertelt over de huidige omstandigheden op de lokale fruitmarkt.

De hoge prijzen voor kokosnoten uit Ben Tre worden toegeschreven aan het lagere aanbod onbewerkte kokosnoten en het feit dat handelaren op grote schaal gedroogde kokos kopen, waardoor de prijzen fors zijn gestegen. 

“De afgelopen weken leed de kwaliteit van kokosnoten uit Ben Tre onder het hoge zoutgehalte in 2020 en de eerste maanden van dit jaar. Bovendien is er sprake van een beurtjaar waardoor er de opbrengsten minder groot zijn," legt Mary uit. "De prijs van onbewerkte kokosnoten is flink gestegen vanwege de vraag op lokale en exportmarkten. De vraag naar kokosnoten op overzeese markten, zoals Japan, Korea, Singapore, etc, blijft toenemen, en ook dat drijft de prijzen verder op. De prijzen stijgen nog steeds en niets wijst erop dat hier op korte termijn verandering in zal komen."

"Terwijl we ons richten op het verbeteren van de kwaliteit van onze producten werken we ook aan het verbeteren van de leefomstandigheden van onze telers. We hebben tuinbouwexperts naar Ben Tre gestuurd om onderzoek te doen en een plan te ontwikkelen voor de transitie naar biologische teeltmethoden," vervolgt Mary. "Zo leren we telers om insecten te kweken die natuurlijke vijanden zijn van schadelijke insecten die schade aan hun gewassen toebrengen. We leveren chelisoches variegatus en tetrastichus brontispae aan telers en lichten hen voor over duurzame en efficiënte ontwikkelingen om hun agrarische kennis te vergroten."

Nguyen Van Ra is een teler met een groot areaal en tevens één van de pioniers van het Trui Fruits-project. Hij deelt zijn mening over de effectiviteit van bijen als natuurlijke vijanden voor schadelijke insecten. "Drie jaar geleden gebruikte ik chemische gewasbeschermings-middelen om insecten te bestrijden. Ik maakte me echter wel zorgen over de nadelige effecten hiervan op de gezondheid en het milieu. Ik heb andere milieuvriendelijke methodes toegepast, maar het lukte mij niet om de schade te beperken. Met de hulp van True Fruit vond ik een geschikte oplossing, ter vervanging van dure chemische gewasbeschermingsmiddelen, en heb ik mijn opbrengsten fors zien groeien."

Naast kokosnoten exporteert True Fruits ook andere exotische fruitsoorten, zoals pomelo, dragonfruit en gember. "We richten ons niet alleen op de kwaliteitsverbetering van onze producten maar ook op het verbeteren van de leefomstandigheden van onze telers," zegt Mary tot slot. 

Voor meer informatie:
True Fruits Co., Ltd.
+84 (0)908 260 323
info@truefruitsco.com
www.truefruitsco.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven