Nieuwe aardappelen uit Siracusa doen het goed in België

Het seizoen van de nieuwe aardappelen uit het Siciliaanse Siracusa, is al een maand geleden begonnen. “Wij waren de eersten die begonnen en voor ons vertegenwoordigt het gewas de kernactiviteit van het bedrijf. Vorig jaar was de samenwerking met het buitenland minder dan nu. Dit seizoen verrichten wij belangrijk werk met ketens in Frankrijk. De contacten in België en, in mindere mate, in Duitsland zijn verder geconsolideerd. Meer dan 50% van onze aardappelen is momenteel bestemd voor het buitenland, tegen 10% in 2020. Op de Italiaanse markt verloopt de handel een beetje traag.”

“Wij zijn blij dat de Franse detailhandel onze aardappel weet te waarderen. De kwaliteit stemt de kopers volledig tevreden en wij besteden steeds meer aandacht aan de verpakking”, zegt Tonino Zito, verkoopdirecteur van Soc. Agr. Zito & Co.

Nieuwe aardappelen bestemd voor Italië, Frankrijk, België en Duitsland (Foto LinkedIn Tonino Zito)

“De kosten zijn al hoog voordat de aardappelen worden geteeld. Daarnaast is ook het oogsten, dat met de hand gebeurt, een flinke kostenpost en dan hebben we ook nog te maken met de verschillende weersomstandigheden, die soms ook roet in het eten gooien.” 

Nieuwe aardappelen in vertibag (Foto LindkedIn Tonino Zito)

Dit jaar zijn de hoeveelheden groter en brengt het bedrijf alle nieuwe aardappelen die het oogst, op de markt. “Onze aardappelen worden allemaal verwerkt en verpakt tijdens dit seizoen. Het vorige seizoen hadden we de aardappelen ook in bulk en in grote zakken verscheept. Met het buitenland werken wij op basis van het geëgaliseerde gewicht en niet op basis van het uitgaande gewicht, zoals dat in Italië het geval is.”

Nieuwe aardappelen van Siracusa op de rode grond (Foto LinkedIn Tonino Zito)

Wat de concurrentie op de Franse markt betreft, wijst de ondernemer op de concurrentie uit Italië, maar ook uit Marokko, Egypte en Cyprus.
“In 2020 hebben wij wat betreft de prijzen drie momenten geregistreerd. In maart, toen de markt rustig was, met gemiddelde prijzen; in april, een uitzonderlijke consumptiemaand, met zeer hoge prijzen; in mei, na de lockdown, toen de markt voor nieuwe aardappelen instortte. Dit jaar was er in maart sprake van een redelijke vraag en in april waren de prijzen redelijk”, zegt Zito over de prijzen.

Nieuwe aardappelen na de verwerking (Foto LinkedIn Tonino Zito) 

Negentig procent van de aardappelen die op de markt gebracht worden, zijn in eigen beheer geteeld. “In vergelijking met vorig jaar vertonen de prijzen een neerwaartse tendens van 20-30%. Vraag en aanbod zijn momenteel in evenwicht en wij doen ons uiterste best. Omdat wij overwegend arbeidskrachten van buiten de EU hebben, proberen we de uren in verband met de Ramadan te respecteren”, besluit Zito.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven