Europese aardappelmarkt week 14

De Franse prijzen zijn stabiel, maar fabrikanten kopen weinig

Europese fysieke markt
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
De vroege aanplant in West-Vlaanderen is langzaam doorgegaan. Afhankelijk van de bron is de schatting dat er tussen de 30 en 50% wordt aangeplant. Voor het 'belangrijkste deel van de oogst' is er vorige week enige aanplant gedaan in Haspengouw, Luik en in de regio van Zinnik en Doornik. Dit zijn echter uitzonderingen met 2 of 300 ha dat is aangeplant. Verwacht wordt dat de neerslag die wordt voorspeld voor Noordwest-Europa komend weekend, de aanplant overal zal doen vertragen en/of tijdelijk zal doen stoppen.

Industrieaardappelen: stabiele markten, met een beperkt aanbod en een iets actievere vraag. Als gevolg van logistieke problemen en hoge transportkosten blijft de export erg moeilijk verlopen.
Fontane en Challenger: prijzen van tussen de 5,00 €/q en de 6,50 €/q, met als meest gehanteerde prijs voor Fontane rond de 5,00 €/q en voor Challenger rond de 6,00 €/q.
Bintje: geen prijsopgaven wegens een gebrek aan transacties.
Innovator: ook geen prijsopgaven wegens een gebrek aan transacties.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
Behalve voor aardappelschijven (stevigere prijzen) en voor aardappelen voor vee (onveranderde prijzen), is sprake van licht dalende prijzen.

Frankrijk
De prijzen zijn stabiel, maar de fabrikanten kopen weinig. De contracten worden op tijd ontbonden. Sommige aankopen vinden via tussenhandel plaats.

Voor de export is de markt nog steeds kalm, met ofwel stabiele ofwel licht dalende prijzen. Enkele zendingen gaan naar Spanje of Italië. Vanuit Portugal is er veel vraag naar rode rassen.

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
De situatie op de versmarkt is stabiel, ondanks een gebruikelijke stijging van het aantal aankopen tijdens de paasvakantie.

De export verloopt omslachtig, Polen biedt de oude rassen tegen lagere prijzen aan, niet alleen naar het oosten, maar ook naar het zuidoosten en zuiden van het continent.

De situatie op de “verwerkingsmarkt” is opnieuw verslechterd, een logisch gevolg van de nieuwe (noodzakelijke!) lockdownmaatregelen in het land.

De situatie op de versmarkt (met vroege en halfvroege aardappelen) ziet er als volgt uit: de prijzen voor vastkokende rassen zijn onveranderd gebleven: 10,83 €/q (voorlaatste prijsopgaven) en ook ongewijzigd voor zacht kokende/melige rassen: 10,25 €/q (voorlaatste prijsopgaven). De prijzen van aardappelen afkomstig uit de kratten-kistenopslag en gekoelde opslag liggen echter € 3 hoger (zie ook de REKA-prijzen in onderstaande tabel!). 

De situatie op de industriemarkt ziet er als volgt uit: de prijzen 
zijn opnieuw licht gedaald en liggen tussen de 7,25 en de 7,75 €/q voor Innovator (tussen de 7,50 en de 8,00 €/q vorige week) en voor Agria tussen de 6,25 en de 6,75 €/q (tussen de 6,50 en de 7,00 €/q vorige week), voor Challenger tussen de 6,75 en de 7,25 €/q (tussen de 7,00 en de 7,50 €/q vorige week) en voor Fontane tussen de 6,25 en de 6,75 €/q (tussen de 6,50 en de 7,00 €/q vorige week). De prijzen van croustilles/chips-rassen zijn stabiel, maar stevig en liggen tussen de 9,00 en de 13,00 €/q. 

De aanplant van vroege inheemse planten: de aantallen velden, ingericht voor de teelt van aardappelen voor de versmarkt zijn bijna klaar en even groot als vorig jaar.

De aantallen velden, ingericht voor de teelt van aardappelen voor de frituurindustrie zijn echter zo'n 10% kleiner als vorig jaar (in het Rijnland). Dit geldt alleen weer niet voor de velden voor croustilles-/chipsrassen. Ongeveer 7% van de "Industriekartoffeln" bevindt zich overigens midden tussen de heuvels!

De vroege importaardappelen uit Egypte domineren de kraampjes (de aardappelen uit Israël zullen volgen): deze prijzen liggen tussen de 57 en de 58,00 €/q.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs worden afgehaald.  

Biologische aardappelen: ongewijzigde telersprijzen van 40,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Groot-Brittannië
De gemiddelde marktprijs voor niet-gecontracteerde aardappelen voor de week die eindigde op 30/03/21 lag op: 14,78 £/q (14,70 £/q vorige week. Dit komt neer op: 16,20 €/q).

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven