Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Siciliaans citroenseizoen verloopt met ups en downs

“Dit jaar hebben wij het productiequotum van 1.500 ton overschreden als het gaat om de citroen van Siracusa met Beschermde Geografische Aanduiding. 80% hiervan werd geleverd aan de binnenlandse detailhandel, 10% aan de groothandelsmarkten en 10% was bestemd voor het buitenland. De hoeveelheden waren goed, maar de prijzen en de vraag daalden licht in vergelijking met vorig seizoen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat het een goed seizoen was, zeker als we bedenken dat wij ook één van de eerste verpakkers zijn van deze biologische citroenen”, zegt Tommaso Caruso, voorzitter van de Agricoop Bio coöperatie, gevestigd in het Siciliaanse Avola.

Inmiddels is Agricoop Bio een van de meest bloeiende en best georganiseerde bedrijven in de citrussector. De coöperatie telt ongeveer 200 leden, die samen goed zijn voor 400 hectare biologische citrusboomgaarden en ongeveer 50 hectare conventionele. De teelt is gericht op premium citrus, 80% daarvan zijn citroenen en 20% sinaasappelen.

De coöperatie teelt een bijzondere aromatische citroen, die typisch is voor enkele afgebakende gebieden in Syracuse, en de citroenen dragen het predicaat Beschermde Geografische Aanduiding. Het gaat om de Femminello citroenen, ook wel aangeduid als citroen van Siracusa, die door de consument wordt gewaardeerd om haar hoge gehalte aan zuur en essentiële oliën.

“We zitten in de laatste fase van het seizoen voor de Primofiore-citroen met BGA-predicaat, die in november van start is gegaan met lagere prijzen dan in 2020. Begin mei sluiten we het seizoen af, om over te gaan op de Bianchetto-citroen, een delicater ras in vergelijking met de Primofiore. Daarna zullen we de Verdello op de markt brengen, die verkrijgbaar is tot eind september. Nu moeten we hopen dat de beperkingen met betrekking tot de pandemie worden opgeheven, aangezien de citroen veel wordt gebruikt in de horeca, die nu al meer dan een jaar volledig stilligt.”

Het Femminello ras kent drie karakteristieke seizoensbloeiperioden, met teelt- en rijpingsfasen die variëren van oktober tot april (Primofiore), van mei tot juni (Bianchetto) en van juni tot september (Verdello).

“Vanaf de tweede helft van juni tot eind september zullen wij de Verdello op de markt brengen, die wordt gekenmerkt door een hoge sappigheid en een uitstekende kwaliteit op meerdere fronten.”

“De citrusmarkt heeft over het algemeen te lijden onder buitenlandse concurrentie, voornamelijk uit Spanje. Italië beschikt over de kwaliteit en de hoeveelheden om aan de vraag van de binnenlandse markt te voldoen, maar de strijd om de laagste prijs blijft de consument aantrekken. Een gerichte campagne, waarin wordt uitgelegd hoe goed en gezond een 100% eetbare citroen is zou het fenomeen van de wijdverbreide komst van gewassen waarvan de oorsprong en de regels soms onbekend zijn, moeten afremmen.”

De citroenen worden op de markt gebracht in netten van 500 gram tot 1 kg, in kartonnen verpakkingen van 30x40 in dubbele lagen, in dozen van 1 en 2 lagen en in verpakkingen met streepjescode.

“Een factor die de laatste jaren niet meer stabiel is, is het klimaat. Soms hebben we te maken met langdurige regen en droogte en dat heeft zijn weerslag op de bloei van de citroenen. Zo kan het gebeuren dat de planten van een later ras al in bloei komen, terwijl de oogst van de Primofiore nog aan de gang. Op dit moment lijkt de markt weer op te leven na de consumptiedaling als gevolg van de pandemie en de economische problemen die hiermee gepaard gaan.”

“We zijn bezig met een project ter versterking van de export, die momenteel voornamelijk voor Duitsland en Frankrijk bestemd is. Het versterken van de communicatie over de uitzonderlijke kwaliteit van onze citroenen is een prioriteit waarin we graag investeren”, besluit Caruso.

Voor meer informatie:
Tommaso Caruso
Agricoop Bio
C.da Mutubè snc
96012 Avola (SR) - Italië
+39 393 6389737 
agricoopbio@simail.it
agricoopbio@hotmail.it 

Publicatiedatum: