Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse citrustelers verwachten dat EU grenscontroles op plagen versterkt

De Spaanse telersvereniging Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos is na de bijeenkomst van de Europese Raad van Landbouwministers op 22 maart, die deels gericht was op het thema gewasbescherming, van mening dat Europa consequent moet zijn in haar uitspraken en de mechanismen moet aanscherpen om de introductie van plagen en ziekten te voorkomen.

Tijdens de vergadering sprak het Portugese voorzitterschap met de landbouwministers over de verbetering van de uitvoering van de fytosanitaire maatregelen om de EU tegen plagen te beschermen en over de creatie van synergiën in het kader van de Green Deal en de "Van boer tot bord"-strategie.

Citrus Black Spot

Unión de Uniones verschilt van mening met de Spaanse minister van Landbouw Planas over de doeltreffendheid van de Plantgezondheidswet en de Verordening 2016/2031. De koepelorganisatie herinnert er ook aan dat de telersvereniging Unió de Llauradors een aanzienlijke toename meldt van afwijzingen van citrusimport vanwege de aanwezigheid van plagen, waarbij het vaak ook gaat om prioritaire quarantaineorganismen. Meer afwijzingen betekenen een toenemend risico op de introductie van plagen, zo luidt het bij de organisatie, die eraan toevoegt dat de verhoogde druk een ernstige bedreiging vormt voor de Europese teelt en dat de gevolgen van de introductie van prioritaire quarantaineziekten verwoestend zouden zijn.

Volgens de organisatie loopt er iets grondig mis en is er nood aan meer middelen voor de grensinspectieposten, aan mechanismen die importeurs afschrikken om besmette partijen te zenden en aan strikte bepalingen in de vrijhandelsovereenkomsten.

Verbod op gewasbeschermingsmiddelen zonder alternatieven heeft gevolgen voor concurrentievermogen
Met betrekking tot de "Van boer tot bord"-strategie, die tot doel heeft het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 50% te verminderen, waarschuwt de koepelorganisatie ervoor dat als het huidige ritme bij het niet verlengen van werkzame stoffen in de EU nog wordt versneld zonder dat daarbij doeltreffende en economisch haalbare alternatieven worden ontwikkeld, de Europese landbouw een aanzienlijk verlies aan concurrentievermogen zou kunnen lijden.

Die stelling wordt overigens ook bevestigd door een recente studie voor het Europees Parlement over de toekomst van de gewasbescherming in Europa. Als er minder goedgekeurde werkzame stoffen zijn, neemt de kans toe dat de plagen resistent worden tegen die stoffen. Het verminderde gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zonder doeltreffende alternatieven zou ook leiden tot een lagere productiviteit, waardoor er druk ontstaat om het teeltareaal uit te breiden.

Ten slotte vormt het ook een risico voor de Europese tuinbouw, die het moeilijker zou kunnen krijgen om te concurreren met telers uit derde landen, wat uiteindelijk zou leiden tot een uitbesteding van de teelt. "Dat betekent een minder efficiënte en milieuvriendelijke teelt, met gevaarlijke gewasbeschermingsmiddelen die hier verboden zijn en zeer slechte arbeidsomstandigheden”, zo luidt het bij Unión de Uniones.

Voor meer informatie:
Unión de Uniones
uniondeuniones@uniondeuniones.com
www.uniondeuniones.org

Publicatiedatum: