Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Met symbolische actie wil AVA-ASAJA aandacht vestigen op prijzencrisis

Het afgelopen jaar zijn in Valencia 2.000 citruspercelen gerooid

In Valencia kunnen de Fallas, de jaarlijkse plaatselijke feesten die van 15 tot 19 maart worden gehouden, dit jaar wegens corona niet doorgaan, maar de telersvereniging AVA-ASAJA heeft het moment toch aangegrepen om de prijzencrisis in de citrussector aan te kaarten. De organisatie deed dit door middel van de bij de Fallas traditionele verbranding, dit keer niet van kartonnen of houten beelden, maar van onlangs gerooide sinaasappelbomen, vergezeld van opschriften en protestleuzen zoals bij de Fallas-beelden.

"Dit is slechts één voorbeeld dat uiting geeft aan de wanhoop van de telers. In het afgelopen jaar zijn op meer dan 2.000 percelen in het Valenciaanse gewest de bomen gerooid en verbrand", zegt de voorzitter van de organisatie, Cristóbal Aguado. Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw is het landbouwareaal in het Valenciaanse gewest het afgelopen decennium met 7% afgenomen en met 16% sinds het jaar 2000. De belangrijkste gewassen in de Valenciaanse tuinbouw zijn precies de teelten waarvan het areaal het meest is afgenomen: de citrusteelt is in twee decennia 30.000 hectare kwijtgeraakt en de druiventeelt 25.000 hectare. "En nu is het de beurt aan de kaki’s, want ook daar zijn de prijzen gedaald en verliezen we de helft van de oogst omdat we niet over de middelen beschikken om plagen en ziekten te bestrijden."

Ismael Navarro, een jonge teler die lid is van AVA-Algemesí, legt uit waarom hij heeft besloten zijn sinaasappelbomen te rooien: “In de laatste vijf seizoenen heb ik op één jaar na steeds geld verloren. Vorig jaar ontving ik slechts €0,07 per kilo zodat ik per verkochte kilo 20 cent heb verloren. Dit is niet langer vol te houden voor een klein familiebedrijf”.

Aguado kondigde bij de symbolische verbranding van de sinaasappelbomen aan dat de telersorganisatie een klacht zal indienen bij het Agentschap Informatie en Voedselcontrole (AICA), een orgaan onder toezicht van het ministerie van Landbouw, om onderzoek te doen naar en, waar nodig, sancties op te leggen voor “de prijsdumping van deze week bij het citrus door grote supermarktketens zoals Lidl, Alcampo en Carrefour. Bij een consumentenprijs van ongeveer €0,50 per kilo clementines, ontvangt de teler amper €0,07 per kilo, net zoals Ismael. Wij zijn van mening dat dit een verkoop met verlies inhoudt en dus streng bestraft zou moeten worden door de nieuwe Voedselketenwet.”

De voorzitter van AVA-ASAJA benadrukte dat één van de vele eisen van de Valenciaanse landbouwsector de hervorming van de Voedselketenwet is. “De wet moet de misstanden in de handel een halt toeroepen door effectief een prijs te garanderen die boven de productiekost ligt. Ook moeten de overeenkomsten met derde landen worden herzien zodat de Europese sector met dezelfde wapens kan strijden. En ten slotte vragen we ondersteunende maatregelen en fondsen om de Wet over Landbouwstructuren van het Valenciaanse Gewest effectief te kunnen implementeren zodat de Valenciaanse landbouw gemoderniseerd kan worden en het concurrentievermogen erop vooruit gaat".

Publicatiedatum: