Alle zendingen kwamen uit Tunesië en China

30 onderscheppingen voor plagen bij importcitrus in EU in januari en februari

De Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors meldt dat in januari en februari 30 zendingen citrus uit derde landen naar de Europese Unie zijn afgewezen omwille van de aanwezigheid van plagen. Alle zendingen kwamen uit Tunesië (18) en China (12).

Hoewel de gedetecteerde schadelijke organismen op het Tunesische citrus van het type wolluis zijn, moet worden opgemerkt dat de aanwezigheid van Citrus Black Spot op het grondgebied van het Maghreb-land is aangetoond. Die ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Phyllosticta citricarpa en treft voornamelijk de vruchten van het citrus, hoewel de bladeren en stengels ook kunnen worden geïnfecteerd. De Europese citrussector is daarbij ook op zijn hoede voor importcitrus uit Zuid-Afrika, want samen met de Afrikaanse fruitmot Thaumatotibia leucotreta kan Citrus Black Spot een ernstige bedreiging vormen voor de citrusteelt in Europa.

Citrus aangetast door Citrus Black Spot

Wegens de dreiging die uitgaat van Citrus Black Spot en de toegenomen onderscheppingen van citrus met schadelijke organismen, is de telersvereniging van mening dat Tunesië geen plaagvrije zendingen kan garanderen. Daarom eist La Unió dat de Europese Commissie fytosanitaire audits uitvoert in alle landen die geen plaagvrije citrusexport kunnen garanderen en de import opschort als de desbetreffende landen niet de juiste garanties kunnen geven voor een minimaal risico.

“Natuurlijk leven we in een geglobaliseerde wereld, maar dat mag niet betekenen dat alles kan in de handel. De Europese Commissie zou de audits in landen zoals Tunesië niet mogen opschorten. Kijk naar Argentinië. Daar heeft Europa de import wel tijdelijk stilgelegd tot het land weer plaagvrije zendingen kan garanderen”, zegt Carles Peris, algemeen secretaris van La Unió.

Aan de andere kant zijn er ook op citrus uit China schadelijke organismen gedetecteerd zoals de eerder genoemde schimmel Phyllosticta citricarpa of de fruitvlieg Bactrocera.

De organisatie dringt nogmaals aan op de invoering van één enkel inspectiecriterium in het land van oorsprong voor alle derde landen. La Unió ijvert ook voor de binnenkomst van citrus via maximaal 3 Europese havens met voldoende inspecteurs die een representatief percentage monsters analyseren.

De vereniging pleit ook voor de verplichting van koudebehandeling tijdens het transport, zoals sommige landen van Spanje eisen, en voor het verbod op de import van citrus dat in de teelt of verwerking is behandeld met actieve ingrediënten waarvan het gebruik niet is toegestaan in de Europese Unie.

 

Voor meer informatie:
LA UNIÓ
www.launio.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven