Zuid-Afrikaanse tuinbouwsector levert indrukwekkende prestatie, aangevoerd door citrusexport

Het Zuid-Afrikaanse statistiekbureau (Stats SA) heeft onlangs de Bruto Binnenlands Product (BBP)-cijfers over het laatste kwartaal van 2020 gepubliceerd, die een ontnuchterend beeld van het jaar schetsen. 

De Zuid-Afrikaanse economie groeide in het laatste kwartaal van 2020 met een indrukwekkende 6,3%, ondanks de tweede Covid-19-golf. Over het hele jaar genomen kromp de economie met 7%, en dit is een minder forse krimp dan werd verwacht. 

Vrijwel alle sectoren registreerden een positieve groei in het laatste kwartaal van 2020, met uitzondering van de mijnbouw- en financiële sector. De grote uitblinker was de tuinbouwsector, die het laatste kwartaal van 2020 een groei van 5,9% doormaakte. Volgens Stats SA floreerde de sector zoals verwacht en boekte zij een groei van 13,1% in 2020. 

Deze indrukwekkende prestatie kan worden toegeschreven aan de gunstige weersomstandigheden en het feit dat de sector als 'essentieel' werd aangemerkt gedurende de lockdowns. Hierdoor kon de productie doorgaan, terwijl de rest van de economie tot stilstand kwam. 

Verder presteerden ook de subsectoren goed. De citrusexport leverde verreweg de beste prestatie binnen de sector. 

Hoewel de economie door een diep dal ging vorig jaar heeft dit ook informatie opgeleverd, waaruit blijkt dat de agrarische sector een baken van hoop is voor economisch herstel. 

Uit de cijfers blijkt dat met het juiste beleid en de juiste samenwerking de tuinbouwsector mogelijkheden biedt om de economie een kickstart te geven. Dit zou de regering wakker moeten schudden om de daad bij het woord te voegen. 

Vooruitblikkend is een vlotte implementatie van het juiste beleid van belang om het groeipotentieel van de sector te ondersteunen. De weersomstandigheden zijn nog altijd gunstig en de voortuitzichten zijn eveneens positief. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven