Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Tony Derwael, Bel’Export

“Wat Polen is op de appelmarkt is België dit jaar op de perenmarkt”

Tholen – “Er is weinig rozengeur en maneschijn op de perenmarkt en dat heeft voor een groot deel te maken met de hoge volumes die er op de markt zijn. Hier in België hebben we vergeleken met vorig jaar zo’n 30% meer peren geplukt en omdat er versneld geruimd wordt, verziekt België de perenmarkt. Wat Polen is op de appelmarkt, is België dit jaar helaas op de perenmarkt”, zegt Tony Derwael van Bel’Export. “De vraag naar peren is daarentegen normaal, maar de prijzen liggen een stuk lager dan vorig jaar.”

Volgens Tony is het grootste probleem de hoge volumes op de markt. “Dit is niet enkel een probleem van dit jaar, maar ook een probleem waar we in de toekomst tegenaan blijven lopen. Vorig jaar hadden we geluk toen Italië een stuk lagere oogst had, maar dit jaar heeft Italië een normale oogst, waardoor er te veel peren op de markt zijn. De oplossing van het probleem zou zijn dat er niet meer wordt bijgeplant, maar er gaan nog steeds Conference-bomen de grond is. Echter dit jaar geraken de boomkwekers moeilijk van de bomen af vanwege de slechte perenmarkt.”

Ook het Doyenné du Comice-seizoen is geen victorie geweest laat de handelaar weten. “Enkel in de laatste sprint is de markt nog wat omhooggeklommen. Er waren dit seizoen veel kleine peren en die hebben ook weinig geld opgebracht. Voor de grove maten is daarentegen wel wat geld voor betaald, maar als we kijken naar de middenprijs is ook deze peer een arm beestje geweest dit seizoen. De appel is echter een heel ander verhaal. Goede vraag, mooie prijzen en de grote winnaar is natuurlijk Polen die stukje voor stukje de markt innemen.”

“Hoewel er altijd over één Europa gesproken wordt, geldt dat op handelsniveau niet altijd. De markt is bij lange na niet één. Zelf ben ik altijd al een groot voorstander geweest van een vrije markt en één Europa. Echter zie ik dat we steeds verder van elkaar afraken. De Polen krijgen in het ene land nog minder voor hun appels dan in het andere land, dat geldt ook voor onze peren. De verschillen in prijzen worden jaar na jaar groter. Dit is een gevolg van het chauvinisme dat in veel landen de kop op steekt. Steeds meer landen beschermen hun eigen markt, waardoor er druk komt op de producerende landen zoals België en Nederland. We produceren veel meer dan we zelf kunnen opeten, maar als landen hun markten voor een deel sluiten, kan ons product er niet meer heen met alle gevolgen van dien. Voorheen werd er gesproken over nationaal, maar sinds de pandemie spreekt men zelfs over regionaal. Wanneer deze trend door gaat zetten, gaat dat grote gevolgen teweegbrengen in de toekomst”, besluit Tony.

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
belexport@belexport.com        
www.belexport.com        


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven