BLE-marktrapport week 7/2021:

"Nog altijd domineerden Italiaanse peren de handel"

Bij de peren domineerden Italiaanse ladingen nog altijd de handel: het aanbod aan Abate Fetel en Santa Maria was het grootst, terwijl Williams Christ en Boscs Flaschenbirne het aanbod aanvulden. De geleverde hoeveelheden uit Nederland namen duidelijk af, enkel Gute Luise won enigszins aan betekenis. België was met Conference op de markt vertegenwoordigd. Uit Duitsland kwamen onder andere Conference peren, die in Keulen duurder werden. Turkije stuurde voornamelijk Santa Maria en daarna Devici. De vraag was niet bijzonder groot en kon zonder problemen gedekt worden. De prijzen bleven vaak op het bestaande niveau, aangezien men het aanbod voldoende op de afzetmogelijkheden had afgestemd. Geplande prijsverhogingen konden in Berlijn vanwege een te zwakke vraag niet door worden gevoerd. In München daalden aanvankelijk de prijzen van de Italiaanse peren, eer ze tegen het weekend weer licht aantrokken. Het Zuid-Afrikaanse seizoen kwam op gang, want inmiddels arriveerden de eerste Rosemarie en Cheeky peren, die in geringe omvang de reeds gevestigde Bon Chretien frankeerden. Het laatstgenoemde ras was in Hamburg te klein, waardoor de prijzen daalden.

Appelen
Duitse Elstar, Jonagold, Pinova en Braeburn domineerden duidelijk de markt. De vraag was niet wezenlijk veranderd. De handelaren hoefden hun prijzen hierdoor nauwelijks bij te stellen, aangezien het aanbod voldoende was om de vraag te dekken.

Peren
Nog altijd domineerden Italiaanse ladingen de handel. De vraag was niet bijzonder groot en kon zonder problemen gedekt worden. De prijzen bleven vaak op het bestaande niveau.

Druiven
De import uit Zuid-Afrika namen sterk toe: Crimson Seedless, Thompson Seedless en Prime Seedless vormden daarbij de basis van het assortiment. De presentie van Dan Ben Hannah intensiveerde zich.

Sinaasappelen
Bij de blonde sinaasappelen domineerde duidelijk de Spaanse aanvoer. De prijzen ontwikkelden zich verschillend: meestal daalden de prijzen van de Spaanse sinaasappelen vanwege het grote aanbod.

Klein citrus
Bij de mandarijnen domineerden nog altijd de Spaanse ladingen: Clemenvilla en Nadorcott speelden daarbij de hoofdrol. Uit Israël stamden zoals gebruikelijk Orri's, die wat betreft hun kwaliteit nog steeds overtuigden en die zeer populair waren bij de klanten.

Citroenen
Het aanbod nam weliswaar licht af, maar was voldoende om de vraag te kunnen dekken. De afzet verliep in rustige banen.

Bananen
De handel verliep zeer goed. De afzetmogelijkheden hadden zich op sommige plaatsen verbeterd, want het voorjaarsweer zorgde voor een toegenomen vraag. Het aanbod was echter voldoende om de vraag zonder problemen te dekken.

Bloemkool
Italiaanse en Franse ladingen domineerden de markt. De vraag kon zonder problemen gedekt worden, hoewel het aanbod zich niet wezenlijk had veranderd.

Sla
IJsbergsla stamde uitsluitend uit Spanje. Het aanbod was voldoende om aan de vraag te voldoen. Tegen het weekend intensiveerde de vraag zich, zodat de prijzen op verschillende plaatsen licht stegen.

Komkommers
Het aanbod aan Spaanse komkommers nam duidelijk af. De Nederlandse importen breidden zich daarentegen uit en ook de Belgische ladingen namen toe. De concurrentiesituatie verscherpte zich dus en de prijzen brokkelden overal af.

Tomaten
Er stond een rijkelijk assortiment gereed dat qua omvang nogmaals gegroeid was. De vraag bleef achter bij de geïntensiveerde leveringen.  Dat de afname vanuit de horeca ontbrak was duidelijk merkbaar, de vraag was duidelijk gedaald.

Paprika's
Het aanbod was licht afgenomen, maar was voldoende om aan de vraag te voldoen. Spanje domineerde de markt, qua betekenis volgde daarna Turkije.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven