Begin van de oogst wordt iets later verwacht

Het steenfruit in Murcia staat al mooi in bloei

De steenfruitbomen in de Spaanse regio Murcia staan reeds in volle bloei en in een aantal vroege gebieden is de vruchtzetting al begonnen. De bloeiperiode is meestal elk jaar een toeristische trekpleister, maar dit jaar zijn er vanwege de coronabeperkingen nauwelijks toeristen. Liefhebbers van de kleurrijke landschappen moeten noodgedwongen genoegen nemen met foto's en video's.

Hoewel het nog vroeg is voor een oogstprognose, wordt een seizoen verwacht waarin weer wordt aangeknoopt met het normale opbrengstniveau, tenzij vorst of hagelstormen nog roet in het eten gooien. Vorig jaar viel de oogst immers 15% lager dan gebruikelijk uit. Het begin van de pluk wordt wel iets later verwacht dan vorig jaar.

“De bloei van de fruitbomen verloopt voorspoedig. De temperaturen waren deze winter laag, dus de bomen hebben kunnen genieten van genoeg koude-uren. De winterstorm en de vorst aan het begin van dit jaar hebben hier trouwens aan bijgedragen, dus we denken dat de kwaliteit van het fruit erg goed zal zijn. Maar de oogst zal iets later van start gaan dit jaar”, zegt Joaquín Gómez, voorzitter van de telers- en exporteursvereniging APOEXPA.

"Vanaf de laatste week van april zullen we kunnen rekenen op de eerste abrikozen, perziken en nectarines. De paraguayo-perziken laten een tweetal weken langer op zich wachten", voegt hij eraan toe.

In de regio Murcia blijft het teeltareaal min of meer stabiel, met uitzondering van de abrikoos, die de afgelopen twee seizoenen een terugval heeft gekend. Er wordt ook dit jaar weer ingezet op rassenrenovatie, vooral na de door de goede prijzen bevredigende resultaten van vorig seizoen.

De Spaanse export van steenfruit zal zich vooral richten op de Europese markten. “De logistiek blijft een pijnpunt sinds het uitbreken van de pandemie. Zo is de transittijd voor de overzeese export toegenomen. Het zal moeilijk zijn om te groeien in export naar verre derde landen, zowel per schip als per vliegtuig”, zegt Joaquín Gómez.

Dit jaar wordt bovendien het eerste seizoen dat het Verenigd Koninkrijk, een belangrijke bestemming voor het Spaans steenfruit, geen lid meer is van de Europese Unie. “Ik denk dat onze export van steenfruit de Brexit wel zal te boven komen. Ook al is het nu om politieke redenen een niet-EU-land, Groot-Brittannië zal altijd een sterke band blijven behouden met Spanje. Het jaar voor de pandemie ontving Spanje het bezoek van ongeveer 20 miljoen Britten. Spaanse producten zijn goed ingeburgerd in de Britse cultuur en ik denk niet dat dit zomaar verloren gaat. Bovendien hebben we een voordeel op het vlak van logistiek en dienstverlening in vergelijking met andere derde landen zoals Marokko”, besluit de voorzitter van APOEXPA.

Joaquín Gómez
APOEXPA
jgomezapoexpa@hotmail.com 
www.apoexpa.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven