Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
GOCITRUS

PCR tests versnellen rassenidentificatie in citrussector

De term PCR, die tegenwoordig alom bekend is en verwijst naar de meest betrouwbare diagnostische methode om coronavirus te detecteren, is gebaseerd op een technologie die ook voor een revolutie zorgt in de citrussector.

Moleculaire merkers kunnen inderdaad worden gebruikt om de genetische sequentie van een bepaald coronavirus te bepalen, maar ook om de specifieke genetische eigenschappen van een plantenvariëteit bloot te leggen. "Moleculaire merkers is geen toekomstmuziek, ze bewijzen nu al hun nut", zegt Francisco Llatser, die decennialang directeur was van de Spaanse Vereniging van Boomkwekerijen AVASA. “De bijdrage van de moleculaire merkers tegen fraude bij rassenvermelding heeft nu al en zal ook in de toekomst op economisch vlak van onschatbare waarde zijn."

Het nemen van monsters om een moleculaire merkertest op mandarijnen uit te voeren

Zo krachtig sprak Llatser zich uit tijdens een webinar georganiseerd door het Gocitrus-project. Het event wilde duidelijk maken hoezeer deze technologische revolutie alle schakels in de citrusketen ten goede komt: het versnelt niet alleen de rassenveredelingsprocessen, maar ook de testfase die nodig is om de registratie te verkrijgen, het bevordert de controle over de vermeerderingsfase van het plantmateriaal en het wordt meer en meer gebruikt in certificerings- en rassenidentificatiesystemen om fraude te voorkomen.

José Antonio Sobrino, directeur van het Spaanse Bureau voor Plantenrassen, nam de eerste sessie voor zijn rekening. Sobrino legde gedetailleerd uit hoe het registratieproces voor een nieuw ras precies verloopt. Tot voor kort waren deze studies uitsluitend gebaseerd op de analyse van de morfologische en fenotypische differentiële kenmerken. Maar nu, zo legde Sobrino uit, breekt ook de merkertechnologie door, waardoor het proces kan worden versneld door de kandidaat-variëteit alleen te vergelijken met die rassen die genetisch gezien de meeste overeenkomsten vertonen. Zo wordt de referentiecollectie, die bij citrus en meer in het algemeen bij alle fruitbomen enorm is, drastisch herleid.

De UPOV (International Union for the Protection of New Varieties of Plants) beschikt zelfs over een werkgroep (IMODDUS) om deze methoden te integreren, om databases (specifieke sequenties) aan te leggen en om protocollen voor de registratieprocessen uit te tekenen.

Vanuit juridisch perspectief, zo verduidelijkte Maribel Montero, advocate gespecialiseerd in recht inzake plantenveredeling en directrice van AM Legal Group, wordt de techniek van moleculaire merkers steeds vaker gebruikt in de rechtbanken, onder meer in zaken van fraude bij rassenvermelding.

Llatser benadrukte namens de boomkwekerijsector de grote vooruitgang die deze technologie ook heeft betekend voor de controle op de teelt en afzet van plantmateriaal door boomkwekerijen, uitgevoerd door de gewestelijke autoriteiten in Spanje. "De ontwikkeling van selectiemerkers door het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek IVIA om de gevoeligheid voor de Alternaria-schimmel te detecteren, heeft het mogelijk gemaakt om honderden mogelijke ouderlijnen voor hybridisatie uit te sluiten en heeft zodoende het veredelingsproces van mandarijnen versneld".

Voor meer informatie:
GOCITRUS
www.gocitrus.es

Publicatiedatum: