Früchte Kölbl kan leveringstekorten Spaanse groenten het hoofd bieden

De vershandel bevindt zich in spannende tijden: parallel aan de aanhoudende coronaproblematiek kwam het vanwege het weer in Spanje en Zuid-Europa in de afgelopen weken tot leveringstekorten en prijstoeslagen. Hoe gaan fruithandelaren uit de middenstand met deze grote uitdagingen om? Manuel Kölbl, derde generatie van de gelijknamige fruitgroothandel, vertelt.

Rechts: Ondanks het koude weer krijgt de firma Kölbl Spaanse ijsbergsla geleverd.

Ook aan de firma in het Duitse Bischofsmais (Niederbayern) ging de hachelijke weerssituatie van de afgelopen dagen in de Spaanse teeltregio's niet zomaar voorbij. "Door middel van vooruitziende, snelle aanpassingen op het gebied van logistiek konden we de onvermijdelijke product tekorten echter reeds vooraf, in nauwe samenwerking met onze teeltpartners, egaliseren. Tijdens deze gespannen fase worden begrippen zoals 'force majeure' van kracht. De gevolgen daarvan zijn exorbitante, deels inflatoire prijsrally's in de dagelijkse handel. Op veel plaatsen eindigt deze dagelijkse prijzenstrijd op de groothandelsmarkten in immense product tekorten en complete gaten in het aanbod, zoals laatst bij ijsbergsla en komkommers het geval was", aldus Manuel. 

In principe vormen deze periodiek optredende kou-invallen en product tekorten geen hindernis voor het kleine en hierdoor flexibele team van fruitprofessionals. Manuel: "Ook in 2017 konden we de leveringstekorten zeer goed het hoofd bieden, waarbij het toenmalige weerfront niet alleen Spanje trof, maar ook grote teeltgebieden in Italië regelrecht verwoestte. We hebben in deze moeilijke tijd zelfs enkele concurrenten behoed voor product tekorten en hen van bonte sla uit Verona voorzien."


Manuel Kölbl (l) staat samen met zijn ouders aan het roer van het familiebedrijf. / Foto: Früchte Kölbl

Planningszekerheid in de fruitbranche
Continuïteit het hele jaar door, evenals een duurzaam leverancierscontact op ooghoogte, zijn de dominerende factoren tijdens deze tijd en beïnvloeden het vermogen om te leveren significant, benadrukt de jonge fruithandelaar. "We zetten hierbij in op de jarenlange en directe samenwerking met onze regionalen en buitenlandse teeltpartners in. Samen uitgewerkte programma's en afnamehoeveelheden creëren planningszekerheid voor beide partijen. Ze laten grote prijsverhogingen grotendeels aan ons voorbij gaan en zijn de uitgangsbasis van onze leveringsstabiliteit. Dat wil zeggen dat dat onze klanten juist tijdens deze situatie des te meer profiteren van onze kracht: een jarenlang, Europabreed leveranciersnetwerk. Ze worden door ons van de gebruikelijke kwaliteit en kwantiteit voorzien."

Buiten de actuele weersextremen in de teeltlanden was het afgelopen jaar 2020 vanwege corona spannender dan ooit, zegt het management terugkijkend op afgelopen jaar. "De nog steeds aanhoudende lockdown en de daarmee verbonden sluiting van de horeca en hotellerie vormt voor veel toeleveranciers natuurlijk een grote uitdaging. Ook wij genereren een groot deel van onze omzet door de horecasector. De 'run' bij de verkoop op de weekmarkten en in de levensmiddelenhandel kan dit verlies slechts in geringe mate compenseren."


Een blik op het voertuigpark: de voertuigvloot werd onlangs uitgebreid met vier vrachtwagens. / Foto: Früchte Kölbl

Toenemende waardering voor groenten en fruit
Uiteindelijk kan men echter ronduit positieve trends herkennen, die het in 1968 opgerichte familiebedrijf met vertrouwen naar de toekomst laat kijken, zo vertelt Manuel. "De verhouding met gezondheidsbewuste voeding leeft in de maatschappij opnieuw op en de waardering voor verse, regionale groenten en vers, regionaal fruit neemt verder toe. Bovendien laten de afgelopen zomermaanden ons zien hoe hoog de vraag naar vakantie en ontspanning in Duitsland is, in het bijzonder in het Beierse Woud. Veel van onze klanten konden tijdens de periode waarin ze geopend mochten zijn zelfs een duidelijke stijging van het aantal overnachtingen registreren."

Men heeft de coronatijd tot nu toe innovatief gebruikt en onder andere het voertuigpark met vier nieuwe koelvrachtwagens uitgebreid. "We staan dus goed uitgerust klaar en verheugen ons al op de tijd na de lockdown die zeker zeer goed zal zijn", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Früchte Kölbl e.K.
Manuel Kölbl
Tel.: +49 (9920) 12 13
Fax: +49 (9920) 90 23 23
E-mail: manuel@fruechte-koelbl.de
www.fruechte-koelbl.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven