Zuid-Afrikaanse hardfruittelers verwachten goede oogst in 2021

De oogst van hardfruit in Zuid-Afrika is aan de gang met positieve verwachtingen voor 2021. Vorig jaar was er een veel gunstigere winter met voldoende regen in het merendeel van de teeltgebieden. Gecombineerd met koeler weer in het voorjaar en de bloeiperiode heeft dit geresulteerd in een goede oogst. De telers zijn over het algemeen enthousiast over het komende seizoen omwille van de kleur van het fruit. Het seizoen zal naar schatting 5 tot 10 dagen langer duren, maar de latere cultivars zouden nog wel eens een inhaalslag kunnen maken.

Over het geheel genomen wordt verwacht dat de oogst van de meeste appelvariëteiten zullen toenemen ten opzichte van 2020. Jonge boomgaarden die in productie komen en de gunstige weersomstandigheden hebben een positieve invloed gehad op de exportraming. Voor appelen wordt een stijging van 4% verwacht en voor peren een stijging van 2%.

De stijging van de peren kan worden toegeschreven aan de opbrengsten van Packham's Triumph (+6%) en Abate Fetel die terugkeert naar een normale oogstomvang. De Early Bon Chretien peren hebben te lijden van ruwschilligheid en er wordt een oogstdaling van 14% verwacht ten opzichte van het vorige seizoen.

Een aantal fruitboomgaarden in de Langkloof, een dal dat zich uitstrekt in de West- en Oostkaap, hebben in de tweede week van januari 2021 een zware hagelstorm over zich heen gekregen. De hagel viel plaatselijk tussen de gebieden Haarlem en Misgund. De fruitgrootte van de niet getroffen boomgaarden ziet er beter uit en er wordt geanticipeerd op hogere opbrengsten.

De Zuid-Afrikaanse hardfruitexport wordt momenteel geraamd op 55,2 miljoen kartons à 12,5 kg.

Voor meer informatie:
Jacques du Preez
HortGro
+27 021 870 2900
jacques@hortgro.co.za
www.hortgro.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven