Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Tekort aan kleine maten

Minder concurrentie, goede vraag en mooie prijzen voor Spaanse kiwi's

De Spaanse kiwiproductie is dit seizoen tussen de 6 en 8 procent lager dan vorig jaar. De afzet van kiwi's uit Galicië en Asturië, de belangrijkste teeltgebieden in Spanje, is in december met een overvloed aan grote maten van start gegaan.

"Dit jaar is er een tekort aan kleine maten. Daardoor zijn die opgewaardeerd en worden er nu prijzen voor betaald die vergelijkbaar zijn met die van middelgrote kiwi's", zegt Pedro Varela van de verkoopafdeling van TC Fruits. "Met de kleine kiwi's richten we ons meestal op supermarktketens die vaak werken met schaaltjes. We exporteren ze normaal ook naar Afrikaanse landen, maar daarvoor is de beschikbaarheid dit jaar eerder beperkt", voegt hij eraan toe.

Volgens de verkoper van het Galicische bedrijf loopt de afzet vlot en zijn de prijzen goed. “Dit seizoen is er weinig fruit met gebreken of klasse II-fruit. Daarnaast merken we minder concurrentie van de Italiaanse en Griekse kiwi's. De oogst lijkt ook daar iets minder te zijn geweest. De import is dit jaar ook duurder en dat geeft meer ruimte aan de Spaanse kiwi's”, legt hij uit. TC Fruits verdeelt het gros van zijn kiwi's in Spanje en exporteert ook een deel naar Europa en Afrikaanse landen.

De coronapandemie brak vorig jaar uit toen het kiwiseizoen al op z’n einde liep, maar de vraag naar het fruit nam toen opeens fors toe omdat het bekend staat om zijn hoge vitamine C-gehalte. "Het was echt gek. De vraag en de prijzen schoten de lucht in en we konden onmogelijk aan alle bestellingen voldoen. Nu blijft de vraag min of meer stabiel, maar wel op een mooi niveau. Gezien de mindere hoeveelheden en de goede afzet zullen we het seizoen dit jaar iets eerder afronden, vermoedelijk eind maart/midden april”.

Voor meer informatie:
Pedro Varela
TC Fruits
Mob: +34 639755343 (Spanje)
Tel: +34 902006975
pedro@tcfruits.com
www.tcfruits.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven