Anton Kruger van het Fresh Produce Exporters' Forum

Zuid-Afrikaans fruit al twintig jaar lang wereldwijd vertegenwoordigd door FPEF

Het Fresh Produce Exporters' Forum bestond vorig jaar twintig jaar en directeur Anton Kruger sprak met FreshPlaza over hoe deze organisatie in de negen jaar dat hij er werkzaam is met 60% groeide en inmiddels 90% van de Zuid-Afrikaanse AGF-export vertegenwoordigt. "Het lijkt er dus op dat we iets goed doen," begint hij. "Toen ik in 2021 bij de organisatie kwam werken, hadden we 88 leden, nu zijn er dat 142." 

De focus ligt in eerste instantie op het verruimen van de markttoegang voor Zuid-Afrikaans fruit en het verbeteren van de importprotocollen voor bestaande markten. Dit kan de sector alleen niet bewerkstelligen. De FPEF werkt hiervoor nauw samen met de regering van Zuid-Afrika.

De deelname aan internationale evenementen groeide ook. Na aanvankelijk alleen deel te nemen aan Fruit Logistica in Berlijn is de organisatie nu jaarlijks aanwezig op elf vakbeurzen om te garanderen dat de Zuid-Afrikaanse AGF-sector (fruit is dominant maar het portfolio van de organisatie omvat ook groenten) het hele jaar rond in de schijnwerpers staat.

Anton Kruger bij het Zuid-Afrikaanse paviljoen tijdens een internationale vakbeurs

“Het verruimen van de markttoegang is noodzakelijk vanwege de toename van de exportvolumes, die op hun beurt het resultaat zijn van nieuwe aanplant. De voornaamste focus ligt op markten in het oosten, waar de bevolking groeit en ook de middenklasse in opkomst is. Bovendien wordt in deze landen veel vers fruit geconsumeerd," legt hij uit.

FPEF is een vrijwilligersorganisatie maar niet alle aanmeldingen worden geaccepteerd. Degenen die wel worden geaccepteerd, dienen een gedragscode te ondertekenen. Gedurende zijn termijn kwam het vijf maal voor dat het lidmaatschap werd beëindigd en dat was niet bepaald een prettig proces," merkt hij op, maar wel noodzakelijk om de integriteit en reputatie van de Zuid-Afrikaanse AGF-export te kunnen waarborgen. 

"Onze bemiddelingsdiensten voegen waarde toe voor de sector. Het gratis voor FPEF-leden om gebruik te maken van onze bemiddelingsservice bij geschillen tussen exporteurs en leveranciers of telers, waarmee zij juridische kosten kunnen besparen. In 90% van de gevallen verloopt de bemiddeling succesvol, waarschijnlijk omdat het vanaf het begin duidelijk is dat geen van de partijen 100% tevreden zal zijn met de uitkomst maar dit is toch nog altijd beter dan een rechtszaak." 

De oprichting van Agri-Hub is van cruciaal belang geweest voor de sector, omdat zij intake- en exportcijfers aanlevert die leidend zijn voor marketingbesluiten.

Copyrightschending is een groeiend probleem
Via de formalisering van Fruit South Africa, waarin verschillende fruittelersorganisaties zijn vertegenwoordigd, kunnen sectorgebonden kwesties effectiever worden behandeld. Anton vertelt dat hij vorig jaar ook gekozen is als voorzitter van de Southern Hemisphere Association of Fruit Exporters (SHAFFE). 

Intern gaan deze sectorgebonden kwesties over havens en wetgeving maar buiten de landsgrenzen staan ze steeds vaker in het tegen van copyrightschending van Zuid-Afrikaanse merken, hetgeen ironisch genoeg wel aangeeft hoe goed de reputatie van Zuid-Afrikaans fruit is, aldus Anton. 

90% van de  FPEF-stagiaires vinden een fulltime baan
De transformatie van de fruitsector, dat wil zeggen de grotere economische deelname van zwarte deelnemers, is een andere kerntaak van de FPEF geworden, hetgeen tot uitdrukking komt is de aanstelling van een fulltime 'transformatiemanager'.

"Het is belangrijk om te benadrukken dat het niet aan het FPEF is om de sector te transformeren maar dat wij de middelen leveren en onze leden hierin steunen. Aanvankelijk betekende dit vooral training maar gaandeweg zijn we ons ook in toenemende mate gaan richten op mentorschap, stages en de vestiging van zwarte exporteurs," vertelt Anton. 

“FPEF is erg trots op het feit dat jaarlijks 90% van haar stagiaires een fulltime baan vinden na met succes afronden van hun stage bij FPEF te hebben afgerond.

Vorig jaar werd ook de eerste hand gelegd aan een uitgebreid ontwikkelingsprogramma voor aankomende exporteurs. 

Anton heeft veel bekendheid verworven als hét gezicht van de Zuid-Afrikaanse fruitsector. Hij is een voormalige radio- en tv-verslaggever met een graad in geografie en een MBA-diploma. Tijdens zijn afwisselende loopbaan was hij onder meer CEO van de Zuid-Afrikaanse Kamer voor de struisvogelhandel, bezocht hij modeshows in Milaan, Parijs en Tokio en gaf hij modestudenten les over het gebruik van struisvogelleer. 

 

Voor meer informatie: 
Anton Kruger
Fresh Produce Exporters’ Forum
Tel: +27 21 526 0474
Email: anton@fpef.co.za
https://www.fpef.co.za

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven