Roel De Winter, ORCA

"Mooi witloofjaar helaas afgesloten met lage prijzen"

Tholen – “2020 is een zeer goed jaar geweest voor witloof. Door het coronavirus was er zeer veel vraag naar witloof en hebben we gedurende een lange periode mooie prijzen gehad. Echter hebben we het jaar niet zo goed afgesloten”, zegt Roel De Winter van ORCA. “Ruim een week geleden zijn de prijzen flink gezakt tot 60 cent per kilo en dat is zeer laag. De vraag daarentegen was vrij goed, maar er waren te veel volumes op de markt, waardoor we de prijzen flink zagen dalen. Ondertussen zitten we opnieuw rond 1.20 €/kg. Dit is, zeker voor de tijd van het jaar, een gezonde prijs voor zowel de teler als de eindklant.”

Volgens De Winter zijn er momenteel opvallend veel zware sorteringen op de markt dan de pennentelers eerst voorspeld hadden. “Er was juist gedacht dat er veel fijne sorteringen op de markt zouden komen, maar nu blijken het juist overwegend grove te zijn”, zegt Roel. “De retailvraag naar witloof is op dit moment gezond. Januari is ook de maand waar de export naar Italië en Zwitserland weer van de grond begint te komen, omdat traditioneel de prijzen wat lager zijn.”

“De piek van de witloofconsumptie ligt in de winter, maar we zien dat in de zomermaanden witloof steeds vaker wordt gegeten. Toch blijft de witloofconsumptie redelijk stabiel, maar dat bekent niet dat ons marktaandeel niet meer groeit. We merken dat heel wat kleinere bedrijven in de laatste jaren zijn gestopt en de grotere bedrijven steeds groter worden. Dat zorgt voor professionalisering in de sector en die ontwikkeling is positief voor de kwaliteit van de producten op de markt ”, besluit Roel.

Voor meer informatie:
Roel De Winter
ORCA
Drevendaal 38
2860 Sint-Katelijne-Waver
+32(0)495 37 63 27
info@orca-nv.be         
www.orca-nv.be   

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven