Shatang en Ori mandarijnen komen vroeg op de Chinese markt

De kwaliteit van de Chinese Shatang en Ori mandarijnen is minder dan ideaal te noemen, omdat veel teeltgebieden te lijden hebben gehad van overmatige regenval. De mindere kwaliteit van het product heeft op zijn beurt de marktprijs doen dalen. De hele markt staat onder druk. Yi Zhonghua, woordvoerder van Guangxi Jizhiyuan Agricultural Development, vertelt over de huidige omstandigheden in de Guangxi mandarijnmarkt.

De markt in Guangxi verkoopt momenteel voornamelijk Shatang mandarijnen. Het verkoopseizoen van Shatang mandarijnen begint meestal in het midden van december, maar aangezien de marktomstandigheden dit jaar niet geweldig zijn, hebben sommige telers besloten om vroeger te oogsten, nog voordat de mandarijnen goed en wel rijp waren. De telers hoopten snel winst te maken door de markt te betreden voordat hun concurrenten dat deden, maar ook al was de vroege marktprijs in orde, de kwaliteit van de mandarijnen was niet geweldig. De mandarijnen waren nog niet rijp en ze waren niet zoet genoeg. De slechte smaak van deze mandarijnen sleurde de marktprijs snel naar beneden.

"De aankoopprijs van Shatang mandarijnen ligt momenteel rond de 3-3,5 yuan [0,37-0,43 euro] per 0,5 kg. Dit is iets lager dan de aankoopprijs aan het begin van het seizoen. Het marktaanbod wordt geleidelijk aan groter en de prijs daalt. De piekperiode van het Shatang mandarijnenverkoopseizoen zal naar verwachting voortduren tot medio januari. Dan komen de Ori mandarijnen in grote hoeveelheden op de markt. Er zijn al enkele Ori mandarijnen beschikbaar, maar hun aanbod is klein. Hun prijs ligt rond de 3 yuan [0,37 euro] per 0,5 kg. De prijs zal naar verwachting dalen wanneer de Ori mandarijnen in grote getalen op de markt komen, maar zal waarschijnlijk boven de 2 yuan [0,25 euro] per 0,5 kg blijven.

"Ori mandarijnen en Shatang mandarijnen waren zeer populair in de afgelopen jaren. Veel telers volgden de trend en begonnen deze citrusvariëteiten te planten. Het totale Ori mandarijnenareaal ligt al rond de 333.333 hectare. En het areaal gewijd aan de Shatang mandarijnen is bijna 466.667 hectare," zegt Yi. "Maar terwijl de eerste golf Ori mandarijnentelers en de tweede golf beiden winst weten te maken, vinden de telers die zich daarna bij de trend aansluiten, de markt steeds meer verzadigd. Een overmatig aanbod verzwakt de markt, zodat telers die onlangs op de markt zijn aangekomen, vooral degenen zonder goed plantagebeheer, nauwelijks winst maken of zelfs verlies lijden."

Wuxian mandarijnen
Jiezhiyuan Agricultural Development kweekt traditionele mandarijnenrassen, maar ontwikkelde ook een eigen Wuxian mandarijnenras. Yi: "De Wuxian mandarijn is een nieuw veredeld mandarijnenras dat pas vorig jaar in grote hoeveelheden op de markt kwam. Chinese consumenten zijn nog niet bekend met dit nieuwe ras, maar we hebben veel feedback uit de markt gekregen van degenen die onze nieuwe mandarijnen hebben getest. Er is een groeiende marktvraag naar deze nieuwe mandarijnen."

"De Wuxian mandarijn is gemakkelijk te telen en ongevoelig voor de meeste insectenplagen en plantenziekten. De mandarijnen zijn vol en de opbrengsten zijn enorm. Het belangrijkste is echter de goede kwaliteit van het product. Daarom moedigen we de lokale citrustelers aan om te beginnen met de teelt van de Wuxian mandarijnen."

Jiezhiyuan Agricultural Development is van plan om het areaal van de Wuxian mandarijnen in Laibin in de komende 3 tot 5 jaar uit te breiden met 667 tot 2.000 hectare. Het bedrijfsteam hoopt de Wuxian mandarijn als regionaal merk te vestigen. Het bedrijf ondersteunt ook de lokale telers met technologie en opent voor hen nieuwe afzetkanalen. Op deze manier hoopt het bedrijfsteam de uitstekende en unieke smaak van de Wuxian mandarijnen naar nog meer klanten te brengen.

Voor meer informatie:
Yi Zhonghua
Guangxi Jiezhiyuan Agricultural Development Co., Ltd.
+86 1887 7308 149


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven