De commercialisering van kiwi's in Italië staat nog in de kinderschoenen, maar de verwarring is nu al groot. "Op dit moment zijn er Italiaanse kiwi's en Griekse kiwi's op de markt, maar we weten niet welke de Italiaanse zijn en welke de Griekse," zegt een wanhopige Maurizio Filippi van Commercio Frutta (op foto onder).
"Er is geen duidelijkheid, we zitten in een situatie van complete verwarring. In Italië hadden we minder product dan normaal en de prijs op het platteland is hoger. Er worden dus veel Griekse kiwi’s geïmporteerd die 30 tot 40 cent minder kosten."
Het probleem is dat als het Griekse product eenmaal in Italië is, het niet meer duidelijk is welke de nationale en welke de buitenlandse zijn. "De kiwi vertrekt niet van de teler met een etiketje, dus het is voor iedereen moeilijk om ze te onderscheiden."
De Italiaanse kiwi's van groot kaliber worden op het platteland voor 1,20-1,30 euro/kg verkocht. "Dit jaar waren de kalibers gemiddeld iets kleiner dan gewoonlijk. De beste kavels worden duur betaald. Ook in Griekenland waren er enige problemen met de maten, maar daar kunnen ze dankzij de lagere kosten tegen lagere prijzen verkopen."
Het lijkt dan ook logisch om aan te nemen dat de kiwi's die nu op de markt zijn, ook Grieks kunnen zijn. "De kwaliteit kan nog steeds zeer goed zijn, maar opnieuw hebben we meer transparantie nodig," verzucht Filippi.
In het buitenland verkopen de Duitse winkelketens zowel Griekse als Italiaanse kiwi's. "Voor het Italiaanse product staan we echt aan het begin," concludeert Filippi. "Het zou goed zijn om eerst het importproduct, dat lagere prijzen heeft, af te voeren."