Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chaos op Italiaanse kiwi-markt: Zijn het Italiaanse of Griekse?

De commercialisering van kiwi's in Italië staat nog in de kinderschoenen, maar de verwarring is nu al groot. "Op dit moment zijn er Italiaanse kiwi's en Griekse kiwi's op de markt, maar we weten niet welke de Italiaanse zijn en welke de Griekse," zegt een wanhopige Maurizio Filippi van Commercio Frutta (op foto onder).

"Er is geen duidelijkheid, we zitten in een situatie van complete verwarring. In Italië hadden we minder product dan normaal en de prijs op het platteland is hoger. Er worden dus veel Griekse kiwi’s geïmporteerd die 30 tot 40 cent minder kosten."

Het probleem is dat als het Griekse product eenmaal in Italië is, het niet meer duidelijk is welke de nationale en welke de buitenlandse zijn. "De kiwi vertrekt niet van de teler met een etiketje, dus het is voor iedereen moeilijk om ze te onderscheiden."

De Italiaanse kiwi's van groot kaliber worden op het platteland voor 1,20-1,30 euro/kg verkocht. "Dit jaar waren de kalibers gemiddeld iets kleiner dan gewoonlijk. De beste kavels worden duur betaald. Ook in Griekenland waren er enige problemen met de maten, maar daar kunnen ze dankzij de lagere kosten tegen lagere prijzen verkopen."

Het lijkt dan ook logisch om aan te nemen dat de kiwi's die nu op de markt zijn, ook Grieks kunnen zijn. "De kwaliteit kan nog steeds zeer goed zijn, maar opnieuw hebben we meer transparantie nodig," verzucht Filippi.

In het buitenland verkopen de Duitse winkelketens zowel Griekse als Italiaanse kiwi's. "Voor het Italiaanse product staan we echt aan het begin," concludeert Filippi. "Het zou goed zijn om eerst het importproduct, dat lagere prijzen heeft, af te voeren."

Publicatiedatum: