Nieuw ras Clementine Perrina belooft betere tijden

Dramatische markt voor de gewone Italiaanse clementine

“Momenteel is de marktsituatie van de gewone clementines in Italië dramatisch en het gaat slechter dan ooit. Zelfs het coronavirus en het advies om genoeg vitamine C te nemen, lijken het seizoen van 2020 niet uit het dal te kunnen trekken. Dat is spijtig, want er zijn dit jaar voldoende hoeveelheden, in tegenstelling tot andere jaren. Het klopt dat deze clementine beroemd is om zijn geur en smaak, maar de houdbaarheid is daarentegen minder dan bij andere rassen. Telers moeten de gewassen in een korte tijd oogsten en afzetten anders gaat dit ten koste van de kwaliteit”, zegt Francesco Perri, wetenschapper en agronoom met dertig jaar ervaring in de citrussector.

Francesco Perri

“Er is zelfs sprake van een overschot aan gewone clementines als gevolg van de korte periode waarin de gewassen tot rijping komen. Dit geldt voor alle gebieden waar deze clementine wordt geteeld en dat zorgt voor chaos. In Italië zijn de arealen bestemd voor de gewone clementine al geruime tijd overschreden en de moeilijkheden om in korte tijd aanzienlijke hoeveelheden te beheren worden steeds groter. Dit wordt extra duidelijk als de klimatologische omstandigheden zowel de teelt als de consumptie niet ten goede komen. Dit jaar is daar een goed voorbeeld van. We hadden zes zeer droge maanden in alle gebieden en in november was er sprake van zware, langdurige regenval en de temperaturen lagen boven het gemiddelde. Het klimaat verandert en de noodzaak om de gewone clementine te vervangen door en te integreren met andere rassen neemt toe.” 

Foto links: de gewone clementine. Foto rechts: clementine Perrina (Sanzo-ras). Beide foto's zijn gemaakt op 20 november 2020.

“Normaal gesproken is de kwaliteit van de gewone clementines in december vrij slecht. Met het oog op de klimaatveranderingen denk ik dat de clementine Perrina in de juiste gebieden een goed alternatief kan zijn. Hiermee kunnen we van 20 december tot eind februari een clementine van goede kwaliteit op de markt te brengen. Het is een nieuw, later ras dat de gewone clementine kan vervangen, terwijl de geur en smaak van beide varianten nagenoeg hetzelfde zijn. Het ras dat bij de Perrina clementine hoort, is Sanzo, dat reeds is ingeschreven bij het nationale rassenregister en het heeft een Europees octrooi onder de naam Clementine Perrina.” 

Rijpingsstadia van de Clementine Perrina op 30 november 2020

“Dit jaar werden de eerste 20 hectare met Clementine Perrina aangeplant op de Piana del Sele (Salerno) bij een teler die deel uitmaakt van telersorganisatie Armonia. Dit gebied leent zich goed voor (latere) citrusrassen, omdat er geen thermische reducties zijn die schadelijk zijn voor het citrus. Helaas zijn er maar weinig telers die in de loop der jaren voldoende zijn geïnnoveerd en geprofessionaliseerd, maar het succes van het gebied en de sector hangt af van het niveau van het gemiddelde. We gaan niet bij de pakken neerzitten en hopen op andere, doorslaggevende maatregelen, maar we nemen het heft in eigen hand. Ik denk dat de productiewaarde kan worden verhoogt door op een efficiënte manier te aggregeren en alle schakels in de keten te professionaliseren”, besluit Perri. 

Voor meer informatie:
Dr. Francesco Perri - agronoom
+39 338 416 4800
f.scoperri@libero.it 

 

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.