Europese aardappelmarkt (week 48)

Frankrijk: activiteit op consumptiemarkt terug naar normaal niveau

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA: 
Industrieaardappelen: de vraag vanuit de industrie op de markt met zeldzame soorten is vrijwel volledig afwezig (de fabrieken blijven via contracten bevoorraad).

De vraag om export naar Afrika is enigszins aanwezig (ook via Nederlandse exporteurs). De alternatieve markten (vee, zetmeel, etc.) blijven actief met prijzen die vergelijkbaar zijn met wat de industrie te bieden heeft of de handelaren te bieden hebben. De aanvoer vanaf het veld loopt op en die vanuit de opslag is door het lage prijsniveau zeer beperkt. 

Fontane, Challenger, Bintje: prijzen van tussen de 2,00 en de 2,50 €/q. De meest gehanteerde prijs ligt rond de 2,00 €/q.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
De markten blijven beïnvloed door de lage prijzen en de grote onzekerheid waarvan ook de komende weken nog sprake is. Als gevolg van de tweede lockdown is de industriële activiteit verminderd en zijn de aankoopprijzen gedaald. De levering van aardappelen aan verwerkers vindt grotendeels op contractbasis plaats.

Het aantal extra ingekochte partijen is te verwaarlozen, maar ook de aanvoer is erg laag. Met het huidige prijsniveau zijn de telers niet bepaald geneigd om te verkopen. Het verschil in de prijs die voor de 'overtollige tonnen' wordt betaald door de verwerkingsfabrieken en die voor de aardappelen voor de alternatieve markten is erg klein.

De exporteurs hebben tot vorige week goed kunnen werken. De lage prijzen bevorderen de handel naar Afrika, het Caribisch gebied en Azië. De export naar Europese bestemmingen blijft moeizaam verlopen, maar de vraag vanuit Oekraïne (via Polen) is momenteel groot.

De telersprijzen variëren en liggen tussen de 5 en de 16 €/q. De binnenlandse versmarkten blijven levendig, waarbij de vraag wordt gestimuleerd door promotieacties in supermarkten. De telersprijzen liggen tussen de 10,00 en de 15,00 €/q voor kruimige aardappelen en  tussen de 15,00 en de 22,00 €/q voor vastkokende aardappelen.

In het veld zijn er nog enkele percelen in het zuidwesten die moeten worden geoogst.

Frankrijk
Industrie: prijzen van tussen de 2,00 en de 3,00 €/q, afhankelijk van het ras, voor zeer kleine partijen geleverd als aanvulling op de contracten. De levering van de gecontracteerde partijen gebeurt op tijd of is laat afhankelijk van de betreffende rassen.

De versmarkten kennen na de pre-lockdowngekte weer een vrij 'normaal' activiteitsniveau.

Er is nog een grote vraag naar aardappelen voor thuiskokers, er wordt actief geëxporteerd naar Spanje, Portugal en Italië en er is vraag vanuit Oost-Europese landen.

De zetmeelindustrie koopt aardappelen voor consumptie.

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
De prijzen voor zowel verse als industrieaardappelen zijn stabiel. De levering van partijen (die bijvoorbeeld kiemen) voor veevoer, biogas en de zetmeelindustrie gaat in hoog tempo door.

Sommige telers moeten nu keuzes maken: thermonebuliseren en opslaan of voor half januari leveren.

Versmarkt (vroege en midden vroege aardappelen): de prijs van vastkokende aardappelen blijft ongewijzigd: 10,83 €/q (10,83 €/q vorige week). De prijs voor bloemige aardappelen blijft eveneens ongewijzigd: 10,17 €/q (10,17 €/q vorige week). De vraag is goed.

Verwerkingsmarkt (industrieaardappelen en bewaaraardappelen): stabiele en onveranderde markt: 3,50 €/q voor Innovator/Agria (3,50 €/q vorige week). De prijzen zijn eveneens ongewijzigd voor Challenger/Fontane: 3,00 €/q (3,00 €/q vorige week).  

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Biologische aardappelen: de telersprijzen blijven ongewijzigd en liggen rond de  41,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen.

Groot-Brittannië
Prijzen op de markt met zeldzame soorten (alle rassen samen): voor de week die eindigt op 14-11:  11,00 £/q (lager dan  0,47 £/q), 12,29 €/q.

Voor meer informatie:

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven