Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ziya Sizgin (UvaFruit Handels GmbH) over het begin van het seizoen

"Turkse granaatappelen hebben een goede positie verworven in de EU"

Het Turkse fruitseizoen is nu in de tweede helft aangekomen: vijgen en steenfruit verdwijnen nu langzaam uit het assortiment, terwijl citrus en granaatappelen in steeds grotere hoeveelheden op de markt komen. Vooral granaatappelen en easypeelers uit Turkije worden steeds populairder in de Europese handel, ziet Ziya Sizgin, directeur van UvaFruit Handels GmbH, gevestigd op de groothandelsmarkt in Wenen.

In week 39 arriveerden de eerste granaatappelen uit Antalya op de groothandelsmarkt in Wenen. "We begonnen met prijzen van rond de 1,40-1,50 euro per kg, inmiddels liggen de prijzen op 1,25-1,30 euro per kg. Momenteel bieden we vooral nog kleinere exemplaren aan, vanaf week 42-43 verwachten we ook meer grotere exemplaren. Tegelijkertijd starten dan naar verwachting ook de eerste programma's met de Oostenrijkse en Duitse retail", schetst Ziya.


Links: Turkse granaatappelen van het ras Hicaz.
Rechts: Het is nu ook het seizoen van de Turkse kweeperen.

De Turkse granaatappelen van het ras Hicaz worden volgens Ziya steeds populairder op de Europese markt. "Vanwege de kwaliteit hebben de Turkse partijen inmiddels vooral in de groothandel een goede positie verworven. Marokko en Griekenland kunnen kwalitatief niet aan de Turkse producten tippen, maar Iran beschikt over granaatappelen van een goede kwaliteit, maar daar heeft men echter met door corona veroorzaakte exportbeperkingen te kampen. Verder moet men nog afwachten hoe het er voor staat met de kwantiteit en kwaliteit in de grote teeltlanden Spanje en Italië."

Turkse easypeelers veroveren de markt
Parallel aan de seizoenstart bij de granaatappelen komt er nu ook meer citrus uit Turkije op de markt. Ziya: "De beschikbaarheid van Turkse Interdonato-citroenen - een belangrijk handelsproduct voor ons - neemt nu snel toe. Tot aan het einde van de maand zullen we ook steeds meer Turkse sinaasappelen aan kunnen bieden."

Het is echter vooral het kleinere citrus - bijvoorbeeld Satsuma's en W. Murcott - dat in grote hoeveelheden verhandeld wordt. "Turkse Satsuma's zijn reeds beschikbaar en over het algemeen tot eind februari verkrijgbaar. Dit fruit wordt vooral in december veel verkocht - dan verdubbelt de verkoophoeveelheid zich vaak."

De mandarijnen van het ras W. Murcott laten vermoedelijk nog tot midden/ eind oktober op zich wachten. Ook dit ras stuit volgens Ziya op een stijgende vraag in de handel. "Des te gemakkelijker het fruit is en des te zoeter de smaak, des te populairder de soort uiteindelijk is op de markt. Bij het eenvoudiger te schillen fruit bestaat er echter een verhoogd risico op het ontstaan van afwijkingen op de schil tijdens de bewaring en verpakking in het oorsprongsland."

Import- en exportbeperkingen in tijden van corona
Het verdere verloop van het Turkse seizoen hangt noodgedwongen van de eventuele aangescherpte coronamaatregelen af. Aan het begin van de pandemie kwam het reeds tot een korte exportstop bij de citroenen. "Ik reken vanuit Turkije niet op nieuwe exportbeperkingen, vooral omdat de citrusexport een grote economische betekenis heeft. We hopen natuurlijk dat er ook vanuit de EU geen verdere beperkingen komen", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
UvaFruit Handels GmbH
Ziya Sizgin
Laxenburgerstrasse 367/ Top 174
 A-1230 Wien (Großmarkt Inzersdorf) 
+43 1 615 07 47
office@uvafruit.at 
www.uvafruit.at    

Publicatiedatum: