Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schril contrast met Kaapstad, waar de dammen voor 100% gevuld zijn

Steenfruittelers in Zuid-Afrikaanse regio Klein-Karoo kampen nog steeds met extreme droogte

“Er zijn bedrijven bij die hun tweede jaar zonder enige waterreserves ingaan," zegt een steenfruitteler uit Klein-Karoo. "Al voor het tweede jaar oprij staan de dammen droog."

Er zijn geringe hoeveelheden regen gevallen in Klein-Karoo maar van de goede winterregens in het zuidwesten van de Kaap heeft het gebied niets mee gekregen.

De regio Klein-Karoo staat vooral bekend om de abrikozenteelt, een product waarnaar de exportvraag goed is. 

"Fruittelers in Klein-Karoo staan enorm onder druk," zegt Jannie Strydom, directeur van Agri Western Cape. "De productiecapaciteit is fors gedaald in dit gebied. In de gebieden rondom Oudtshoorn, Calitzdorp en Barrydale is de situatie ernstig en in Montagu en Kannaland ronduit catastrofaal."

De Kammanassie Dam, een irrigatiedam in Klein-Karoo die voor 0,1% gevuld is, evenals vorig jaar (foto: Agri Western Cape)

Er zijn de afgelopen vijf jaar aanzienlijk wat steenfruitboomgaarden gerooid in Klein-Karoo, waarbij alleen de meest waardevolle rassen gespaard bleven. In het gebied worden ook citrus, olijven, wijn- en tafeldruiven geteeld. 

De teelt van groenten en groentezaad is een mogelijk alternatief maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan na jaren waarin de inkomsten ver beneden peil lagen maar ook vanwege de eisen waaraan de koelketen moet voldoen voor de groenteteelt. 

Gelukkig kan Klein-Karoo haar hoop vestigen op de zomerregens die in het oostelijk deel van de regio al begonnen zijn. 

Ergste droogte uit de geschiedenis
“Je moet in deze regio geboren zijn om hier succes te hebben als teler," vervolgt de steenfruit- en wijndruiventeler, terwijl hij opmerkt dat zijn vijfentachtigjarige vader, die het bedrijf voor hem runde, nog nooit zo'n erge droogte als deze heeft meegemaakt. 

Abrikozenboomgaard in Klein-Karoo

Het afgelopen jaar werd er op hun bedrijf, in de buurt van Worchester, slechts 240 mm regen gemeten. De regenval in januari en februari stemde hen hoopvol dat er ook in de zomer goede neerslaghoeveelheden zouden vallen maar dit was niet het geval. 

Van sommige familiebedrijven zijn de zonen vertrokken om seizoenswerk te doen in de VS en zij sturen geld op nu de inkomsten op de bedrijven teruglopen. 

Anderzijds zijn velen onder de indruk van de schoonheid van de koolzaadvelden in het zuiden van de provincie dit seizoen. Koolzaad wordt geteeld voor de olie en is een cruciaal voor bijen die hier kracht opdoen voor ze verplaatst worden naar de blauwe bessen- en pruimenplantages.

De graanproductie is een lichtpuntje in de Kaap dit jaar en er word een bovengemiddelde koolzaad- en gerstoogst verwacht dit seizoen. 

Een koolzaadveld in de buurt van Kaapstad (in augustus van dit jaar) is in de winter een cruciaal foerageergebied voor de bijen die het fruit in het zuidwesten van de Kaap bestuiven (foto: Agri Western Cape) 

Publicatiedatum: