Elke stap in ‘post-harvest’ proces sinaasappelen vrij van chemicaliën

Jaguar gaat fors opschalen met ‘Clean Citrus’ uit Egypte

Jaguar the Fresh Company heeft aangekondigd dat zij, in lijn met haar nieuwe strategische doelstellingen voor 2021 en verder, haar betrokkenheid in de ‘Clean Citrus’ gaat intensiveren, en een sterke toename in volume voor het komende seizoen gaat verzorgen. ‘Clean Citrus’ betreft sinaasappelen die na de oogst niet meer behandeld worden met chemische stoffen.

“We zijn een aantal jaren geleden gestart met het identificeren van de meest effectieve manier van het produceren, verwerken, verpakken en exporteren van onze Egyptische sinaasappelen. Elke stap in het ‘post-harvest’ proces is vrij van chemicaliën die al decennialang de norm zijn. Fruit op een schone manier produceren en verhandelen is nu één van de belangrijkste focuspunten van onze commerciële strategie”, zegt Conrad Rijnhout, commercieel directeur van Jaguar.

Conrad Rijnhout en Sven Thomas van Jaguar

Rijnhout zegt dat consumenten zich steeds meer bewust worden van de nadelige gevolgen die deze ‘post-harvest chemicals’ voor zowel de natuur als de mens kunnen hebben. “We zien dat miljoenen consumenten steeds vaker de bewuste keuze maken voor voedselproducten die écht gezond zijn. Er wordt steeds meer toename in de vraag naar Fairtrade producten geconstateerd. Met deze veranderingen is citrus in 2019 flink gestegen in populariteit. Een stijging waarvan alleen maar te verwachten is dat hij door gaat zetten. Er is duidelijk bewijs dat consumenten met een scherpere blik kijken naar de bevoorradingsketen van fruit om de risico’s (zoals het gebruik van pesticiden) te begrijpen. In veel landen wordt het gebruik van pesticiden na de oogst ook onderzocht door de relevante autoriteiten. In 2019 kwam de EFSA (European Food Safety Authority) bijvoorbeeld met een voorstel om de maximale residu limiet voor de chemische stof imazalil, een fungicide die een waslaag achterlaat op citrus, na de oogst te verlagen van 5 milligram per kilo naar 0,01 milligram per kilo, wat tot onrust leidde bij de voornaamste citrus producerende landen in Europa. Er is een compromis gesloten waarbij de MRL nu wordt vastgesteld op 4 milligram per kilo maar ik ben ervan overtuigd dat dit nog maar het topje van de ijsberg van ‘schoon fruit’ is”.

Sven Thomas, Technisch Manager van Jaguar, is verantwoordelijk voor het ondersteunen van telers over de hele wereld. Hij is een fervente supporter van AGF die vrij zijn van chemicaliën. “De recente ontwikkelingen rondom MRL’s gaven ons meer dan genoeg reden om onze focus op ‘Clean Citrus’ te leggen. We begrijpen dat de globale markt moet reageren op de vraag van de groeiende hoeveelheid consumenten, maar Jaguars visie is dat de gezondheid van zowel de mens als de aarde nooit in gevaar moet komen. Al een aantal seizoenen hebben we nauw samengewerkt met onze productiepartners met behulp van een klein proefpakhuis om ziekten en resistentie te identificeren en om een schone en innovatieve oplossing te ontwikkelen. Onze eerste commerciële exportvolumes van ‘Clean Citrus’ in 2019 leverden goede resultaten op, en zijn dit jaar alleen maar verbeterd. Onze sinaasappelen zijn van de juiste kwaliteit en komen met de garantie dat er, op geen enkele manier, chemicaliën na de oogst zijn toegepast. Het product dat we voor onze Egyptische sinaasappelen gebruiken wordt overigens ook gebruikt bij het organisch verbouwen van andere producten. We zijn heel trots om de eerste onderneming te zijn die grote stappen maakt op dit gebied, we zien ook dat vooral retailers er heel positief op reageren.”

In week 3 van 2021 starten de eerste verladingen van Jaguars ‘Clean Citrus’ sinaasappelen. De export van conventionele citrus (navels) zal rond week 50/2020 beginnen. Jaguar levert haar citrus direct vanuit Egypte naar verschillende bestemmingen in Azië, Afrika en Europa. 

Voor meer informatie:
Jaguar The Fresh Company
Handelscentrum ZHZ 50
2991 LD Barendrecht
T +31 (0)180 750 500 
F +31 (0)180 750 510 
info@jaguartfc.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven