Pandemie vertraagde eerste helft van seizoen

Eindelijk meer Europese vraag naar Mexicaanse limes

Het Mexicaanse limesseizoen is dit jaar vrij ongebruikelijk vanwege de abnormale marktomstandigheden als gevolg van de pandemie. José Rodríguez van HTS Mexico: "Ons seizoen loopt meestal van april tot eind november, maar dit jaar zagen we pas eind juli dat de vraag goed op gang kwam." HTS Mexico in Veracruz teelt limes die voornamelijk voor de Europese markt bestemd zijn.

Verlies van de foodservice heeft de Europese vraag doen dalen
De reden voor de vertraging aan het begin van het seizoen was een gebrek aan vraag vanuit Europa. Rodríguez: "Limes wordt veel gebruikt in de foodservicesector en is een product dat wordt geassocieerd met bars, restaurants en het sociale leven. Door de strenge sociale beperkingen om mensen te beschermen tegen het coronavirus is de markt in die eerste maanden enorm vertraagd. We hadden hier de eerste drie maanden van het seizoen last van. Nu pas beginnen we weer meer normale bewegingen te zien, dus we doen er alles aan om te proberen alles weer op de rails te krijgen."

Hoewel de Europese markt niet de gebruikelijke hoeveelheid limes importeerde, werden de limes wel geoogst. Om productverlies te voorkomen werden deze limes naar andere markten geëxporteerd. "De meeste limes gingen naar de Amerikaanse markt, maar zelfs die grote markt raakte een beetje verzadigd. Van april tot juli werden er meer Mexicaanse limes naar de VS verladen dan normaal." 

Extreme weersomstandigheden
Naast de geringe vraag uit Europa waren er in de maand juli ook enkele extreme weersomstandigheden die de limesteelt beïnvloedden. "We hadden extreem hoge temperaturen en geen regen. De kwaliteit van de limes voor de Europese markt moet beter zijn dan die voor de Amerikaanse markt, vooral door de langere afstand die ze moeten afleggen. De weersomstandigheden maakten dat erg moeilijk. Maar gelukkig was dat in juli en is de kwaliteit nu weer op het juiste niveau."

De weersomstandigheden hebben ook invloed gehad op de grootte van de limes, vertelt Rodríguez. "Dit korte seizoen hebben we vooral middelgrote en kleine maten gezien. Een paar 48 en dan is de rest 54 en 60. Maten 36 en 42 waren zeer schaars vanwege de droogteproblemen in de oogstgebieden. Gelukkig werken de 48 en 54 prima voor de Europese markt, dus het is geen groot probleem geweest."

HTS Mexico zit nu in de tweede fase van het seizoen en heeft nog twee maanden te gaan tot het voorbij is. "Onze reguliere ladingen voor de Europese markt lopen tot eind november. We hopen op een goed einde van seizoen 2020 en dat we maar op weg mogen zijn naar een 'normaler' 2021."

Voor meer informatie:
José Rodriguez
HTS México
+52 (229) 901 0950
jose.rodriguez@htsmexico.com   


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven