Kees Jacobs (Syngenta) over nieuwe uienrassen op korte en lange termijn:

"Binnen drie jaar introduceren we een geel en rood uienras met resistentie tegen valse meeldauw"

Tholen - Waar het de laatste jaren relatief rustig is met de introductie van nieuwe zaaiuienrassen, introduceerde Syngenta vorig jaar de Promotion en staat voor volgend jaar het ras Nation klaar voor introductie. "Deze rassen hebben we dus al op korte termijn beschikbaar, maar ook voor de wat langere termijn hebben we nieuws in het vat. Zo is het inkruisen van ziekteresistentie een hot item in de uien. Voor fusarium en witrot zal dit nog wat langer duren, maar binnen drie jaar verwachten we zowel een geel als rood ras met resistentie tegen valse meeldauw te introduceren", vertelt Kees Jacobs.

Promotion: Hoogproductief voor de middellange bewaring
Het ras Promotion werd vorig jaar rond deze tijd geïntroduceerd en kwam dit jaar dus commercieel beschikbaar. We hebben het redelijk breed uitgezet op zo'n 250 hectare in Nederland", vertelt Kees. "De Promotion is een midvroeg ras en wij positioneren hem voor de kleigrond, alhoewel het ras redelijk allround is. De Promotion komt voort uit de lijn van de Motion wat echt een topras is voor de lange bewaring. Dit ras is weliswaar iets minder hard, het ras heeft een sterker wortelgestel en produceert daarmee ook een hogere opbrengst . We adviseren daarom het ras hooguit tot maart/april te bewaren en niet tot mei/juni wat met de Motion makkelijk haalbaar is."

Nation: Vroeg ras voor de zandgrond
Voor 2021 staat de introductie van het ras Nation gepland. "Een vroeg ras voor de teelt op zandgrond. Dit ras is een doorveredeling van ons ras Vision. Het is een wat zachter ras en daarmee geschikt voor de af-land afzet en de korte bewaring", vertelt Kees. "Ook dit ras is veredeld op groei en opbrengst en zal met name ingezet worden op de teeltgebieden in de zandgronden langs de Oostgrens. In die 'nieuwe' uienteeltgebieden wordt nu een relatief beperkt assortiment geteeld, dus men kan deze uitbreiding goed gebruiken!"

"Beide rassen zijn een aanvulling op het rassenassortiment door een sterkere beworteling, een sterkere groei en daardoor beter bestand tegen de moeilijkere groeiomstandigheden van de laatste jaren. Al met al zijn het robuustere rassen en dat maakt het met de weersomstandigheden van de afgelopen jaren erg interessant, omdat het zeker helpt tegen droogte en bodemziekten. Dit geeft dan weliswaar geen resistentie, maar het sluit sluit aan bij de behoefte van telers naar een sterker ras. Zeker gezien de droogte van de afgelopen seizoenen is de vraag naar sterke, bestendige en robuuste rassen groter dan ooit en met deze rassen spelen we mooi op die wens in!"

Voor meer informatie:
Kees Jacobs
Syngenta
Mob: +31 6 5731 2075
kees.jacobs@syngenta.com
www.syngenta.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven