Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse AGF-sector geplaagd door hoge marges voor tussenhandelaren

In een rapport van de Marokkaanse Mededingingsraad worden monopolistische praktijken op de Marokkaanse AGF-markt geïdentificeerd en wordt de grote invloed van tussenhandelaren op de prijsvorming benadrukt. Volgens het rapport heeft deze invloed negatieve gevolgen voor zowel telers als consumenten omdat tussenhandelaren grote marges kunnen behalen.

Tijdens een internationaal landbouwforum in Meknes zijn bevindingen gepresenteerd waaruit blijkt dat slechts 32% van het Marokkaanse grondgebied wordt bediend door groente- en fruitmarkten. Deze markten worden geconfronteerd met problemen zoals ongelijke distributie en verouderde beheerspraktijken. Het rapport merkt verder op dat slechts een klein deel van de producten de markten bereikt, terwijl het overschot wordt omgeleid naar ongestructureerde parallelle markten.

De lokale teelt domineert de keten, maar groenten zijn in de Marokkaanse huishoudens minder belangrijk dan fruit. Het document schetst de uitdagingen waarmee telers worden geconfronteerd, waaronder stijgende kosten, onvoorspelbaarheid van het klimaat en beperkte toegang tot financiering, maar wijst ook op een recente prijsstijging ten gunste van telers als gevolg van inflatie en ongunstige weersomstandigheden. Het rapport schrijft marktineffici├źnties toe aan de onevenredige macht van tussenpersonen en roept op tot maatregelen om deze problemen aan te pakken, met als doel eerlijkere prijzen en meer transparantie op de markt.

Bron: moroccoworldnews.com

Publicatiedatum: