Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voorspellingen meloenaanplant gepresenteerd op medFEL 2024

"De meloenensector bevindt zich op een keerpunt voor Marokko en Spanje"

Tijdens medFEL 2024 zijn zoals altijd de jaarlijkse meloenenprognoses voor Frankrijk, Spanje en Marokko bekendgemaakt. Het areaal in Frankrijk heeft zich gestabiliseerd, dat in Spanje is verder gedaald en het areaal in Marokko is licht is gestegen. De Interprofessionele Meloenvereniging geeft een update over het 2024-seizoen en de uitdagingen waar de meloensector momenteel mee te maken heeft.

De gepresenteerde gegevens kunnen vooral voor Frankrijk nog veranderen, omdat daar de aanplant nog niet is voltooid en de weersomstandigheden nog kunnen omslaan.

Frankrijk: areaal blijft zich stabiliseren
Voor het tweede jaar heeft het areaal zich met een totaal van 10.650 hectare (lichte toename van 150 hectare) gestabiliseerd. Ondanks dat geeft de Interprofessionele Meloenvereniging aan dat deze stabilisatie niet meteen betekent dat het 2024-seizoen beter of slechter zal zijn dan dat van vorig jaar. Het 2022- en 2023-seizoen waren op het gebied van opbrengst en afzet immers twee totaal verschillende seizoenen," zegt Myriam Martineau.

Het aanplanten verliep in maart moeizaam, maar verliep volgens de vereniging vanaf april normaal. De vereniging wijst bovendien op het probleem rondom overtollig water dat in heel Frankrijk, behalve in de regio's Pyrénées-Orientales, Aude en Hérault speelt.

De verwachtingen rondom de opbrengst en de teeltpieken zullen afhangen van de vruchtzetting en de weersomstandigheden in mei en juni. Jérôme Jausseran wijst er echter op dat er vijf weken zitten tussen de datum van de vruchtzetting en de oogstdatum, waardoor het nog te vroeg is om te weten of er vertragingen zullen optreden. Als de weersvoorspellingen van volgende week uitkomen, zal de oogst in het zuidoosten van Frankrijk niet voor op schema liggen."

Marokko: iets betere verwachtingen
De verwachtingen voor Marokko is dat er sprake zal zijn van een areaal van 1.450 hectare. Dit komt neer op een lichte stijging van 90 hectare. Hieronder volgt meer informatie per teeltgebied.

Het areaal in Kenitra is met 120 hectare stabiel gebleven. Met een totaal van 920 hectare is Marrakech 90 hectare groter geworden. Met 140 hectare is het aantal hectare in Agadir stabiel gebleven en met 270 hectare is het aantal arealen in Dakhla 40 hectare groter geworden.

Het areaal is licht gestegen, maar de opbrengsten zijn in alle teeltgebieden tot nu toe vrij klein geweest (rond de maximaal 15-18 ton per hectare). Dit alles heeft volgens de Interprofessionele Meloenvereniging geleid tot een algemene daling van het aantal partijen.

70% van de Marokkaanse meloenoogst is al op de markt gebracht. "De belangrijkste piek is voorbij. Er is nog 30% over voor Marrakesh en heel Kenitra," aldus de vereniging.

Spanje: derde jaar op rij achteruitgang
De erosie zet nog altijd door in Spanje, dat in 3 jaar tijd 40% van het aantal arealen heeft verloren. Op dit moment wordt het aantal arealen geraamd op 2750 hectare (-380 hectare).

Dit is een zorgwekkende neerwaartse trend voor het gebied Murcia/Alicante, dat in 4 jaar tijd 50% van de arealen heeft verloren (2000 hectare dit jaar, met een daling van 200 hectare voor dit seizoen). Volgens de vereniging is deze daling te wijten aan verschillende factoren, waaronder een sterke druk op het land, de toegang tot water, strengere milieunormen, vooral in de kustgebieden, en sterk stijgende teeltkosten. "De meloenensector in Marokko en Spanje bevindt zich op een keerpunt," vertelt Myriam, verwijzend naar het gebrek aan water en het plantverbod in Marokko.

Foto: © Interprofessionele Meloenvereniging

Publicatiedatum: