Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wairepo Holdings Ltd

"We hebben een paar goede seizoenen nodig om er financieel bovenop te komen"

Simon Easton, een teler van de vierde generatie, werkt samen met zijn broer Mat op een appelareaal van 65 hectare van Wairepo Holdings Ltd in Lower Moutere, Tasman, Nieuw-Zeeland. De belangrijkste variëteiten die ze telen zijn Envy, Koru, Ambrosia, Jazz, Fuji en Royal Gala. Dit voorjaar zullen ze ook meer Evercrisp enten. De afgelopen jaren waren moeilijk voor de Nieuw-Zeelandse appeltelers, en Simon geeft aan dat het nog te vroeg is om te voorspellen hoe dit seizoen zal verlopen.

"Telers hebben een paar vreselijke jaren achter de rug met cyclonen, hagel en vreselijk lage opbrengsten. Vorig jaar ging het goed, maar onze kosten voor de teelt zijn door het dak gegaan. We hebben een paar goede seizoenen nodig om er financieel bovenop te komen. Gemakkelijkere markttoegang en tariefverlagingen voor markten als Japan en India moeten er vroeger dan later komen."

De opbrengsten en maten zijn kleiner dan ze zouden willen, maar de brixwaarden zijn ongelooflijk volgens Simon: 17 voor Fuji en 16-17 voor Pink Lady. Momenteel oogsten ze Envy en Pink Lady.

"Azië, Europa en het VK zijn de belangrijkste exportmarkten, maar Europa en het VK zijn niet onze belangrijkste focus, omdat het rendement voor telers op deze markten in 20 jaar niet veel is veranderd. Het vrijhandelsakkoord met Europa zal helpen, maar er moet een grote verandering komen in het rendement op deze markt. We enten al onze Jazz dit voorjaar en kijken daarna naar de Pinks. De $30 opbrengst die we in een goed jaar uit het VK en Europa krijgen, dekt nauwelijks onze kosten. Envy, Ambrosia en anderen brengen allemaal meer dan $ 40 of meer dan $ 30 op."

Simon teelt geen appelrassen voor specifieke markten, maar hij probeert fruit te telen dat een toekomst heeft in Azië. "Ik denk dat als er niets verandert, meer dan 90% van ons fruit binnen drie jaar naar Azië gaat. We hebben ook net de eerste Chinese sorteermachine van Reemoon in Nieuw-Zeeland gecontracteerd."

Voor meer informatie:
Simon Easton
Wairepo Holdings Ltd
[email protected]

Publicatiedatum: