Romagna Mia, extreem grote en late nectarines

Het sterke punt van de Italiaanse Romagna Mia nectarines is de smaak, die goed combineert met de resistentie van de plant. “Als je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt bij het snoeien, uitdunnen en waterbeheer, dan krijg je grote maten”, zegt teler Daniele Neri.

Foto genomen op 11 september 2020

De oogst is net begonnen en zal doorgaan tot het einde van de maand. “Er zijn ook telers die de nectarines een aantal dagen geleden al hebben geoogst, toen de gewassen net hun kleur kregen. Ik ben het daar niet mee eens, tenzij het gaat om export naar verre landen. Voor afzet op de nationale markt is het echter nodig om te wachten op de juiste rijping, zodat de geur en smaak van de Romagna Mia goed tot hun recht komen”, zegt Neri. 

Ook de Romagna Mia nectarines die in het gebied rond Faenza in Ravenna worden geteeld, hebben dit jaar schade opgelopen door de kou. De plantages die waren uitgerust met antivriessystemen en mini sprinklers onder de bladeren, zijn gelukkig gered. Het lage aantal nectarines op de plant zorgt ervoor dat er nu grote maten zijn, zelfs zonder verdunning van de planten. De maat is echter nooit een probleem voor dit ras, mits de criteria in acht worden genomen.

“Dat we nu in september bezig zijn met perziken en nectarines opent nieuwe scenario’s. Ik ben ervan overtuigd dat er altijd ruimte is voor goed en lekker fruit en dat is waar wij telers ons mee bezighouden. De prijzen zijn hoog met een interessante bruto verkoopbare productie.”

Romagna Mia, gefotografeerd bij zonsondergang

‘Kwaliteit wordt verkregen in het veld’, dat is het motto van Neri. “Onrijpe perziken of nectarines hebben geen smaak en kunnen niet aan de consument worden aangeboden”, zegt Neri over zijn motto. "Mensen hebben er genoeg van om naar fruit te kijken dat mooi, maar niet eetbaar is. Het wordt tijd dat we ons dit gaan beseffen. De consequentie is dan wel dat de opbrengst per hectare naar beneden gaat, maar door de hogere prijzen per kilo zal de bruto verkoopbare productie stijgen. Dit jaar is bijzonder vanwege de lage opbrengst, maar we hopen dat dit in 2021 weer normaal is. Het is onwenselijk om terug te gaan naar dezelfde situatie als in 2019. Toen moesten de hoeveelheden worden verhoogd, omdat de prijzen laag waren. Er is echt een ommekeer nodig.” 

Voor meer informatie:
Daniele Neri
Daniele Neri Vivai Piante
Via Sacramora 15
48018 Faenza (Ravenna) - Italië
(+39) 0546 639169
info@danielenerivivai.com
www.danielenerivivai.com

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven