Interview met Matteo Bortolini van het Italiaanse Sant'Orsola:

"De markt voor blauwe bessen blijft groeien"

Een gestaag herstel na de lockdown, met een immer groeiende consumptie van blauwe bessen en een goede aardbeienoogst. Dit is kort samengevat de situatie bij Sant’Orsola, geschetst door algemeen directeur Matteo Bortolini in het interview met FreshPlaza.

Wat hebben de maanden juni, juli en augustus voor Sant'Orsola betekend?
Matteo Bortolini: "In de afgelopen drie zomermaanden keerde alles weer enigszins terug naar een normaal evenwicht voor onze coöperatie, na de moeilijke fase van de lockdown. Het herstel van de markten heeft ons in staat gesteld om positief te reageren op de vraag. Wat de teelt betreft, was het hele seizoen 2020 goed, qua kwantiteit en kwaliteit, met uitzondering natuurlijk van de kersen. De voorjaarskoude heeft er in die sector voor gezorgd dat de oogst kleiner is dan in voorgaande jaren. Maar in het algemeen zijn onze coöperatieleden in alle andere sectoren zeer tevreden over hun opbrengsten."

Welke producties hebben zich qua vraag onderscheiden?
"Over het algemeen is er geen duidelijk onderscheid tussen de verschillende referenties. Natuurlijk laat de blauwe bes de grootste consumptietoename zien, maar feitelijk is er een duidelijke groei te zien in de hele zachtfruitsector, of het nu om frambozen, braambessen, blauwe bessen of rode en witte bessen gaat."

Zijn de opbrengsten en de kwaliteit in heel Italië constant geweest voor frambozen en blauwe bessen?
"De oogst van framboos is positief constant en de productie van blauwe bessen neemt toe in volume, ondanks de grote hitte van augustus. De kwaliteit is zeer hoog in elk gebied waar onze frambozen en blauwe bessen, maar ook onze aardbeien worden geteeld. Dit is te danken aan de groeiende en belangrijke investeringen die onze coöperatieleden in de loop der jaren hebben gedaan, bijvoorbeeld in rasvernieuwing en beschermhoezen. De oogsten tonen nu de tastbare resultaten van deze inspanningen en worden door de markt gewaardeerd."

Welke activiteiten in de zachtfruitsector zijn er momenteel gaande en waar?
"In de afgelopen dagen merken we dat de herfst zijn intrede doet, door de aanzienlijke daling van de temperaturen, vooral 's nachts. Dit heeft de levering van frambozen en bramen een beetje vertraagd, terwijl de oogst van de aardbeien in volle gang is; het seizoen van blauwe bessen is bijna afgerond. De rode en witte bessen doen het uitstekend dit jaar, ze worden al geleverd en opgeslagen. Nu de oogst in Trentino in volle gang is, zal zeer binnenkort de oogst in Veneto beginnen, gevolgd door Calabrië en vervolgens Sicilië, regio's waar het klimaat gunstig is voor de oogsten in perioden die in het noorden kouder zijn."

Hoe heeft de Italiaanse markt de afgelopen drie maanden gereageerd?
"In de referentieperiode heeft de Italiaanse markt zich weten te herstellen van de gevolgen van de pandemie. Er zijn nog wel steeds grote problemen bij klanten die aan de horeca leveren. Wat de Cooperativa Sant'Orsola betreft, is het niveau van onze distributie prima. We zijn uit de depressie herrezen door ons te versterken met een organisatie die ons ertoe brengt om meer en meer partners van onze klanten te worden."

Zijn er binnen Sant'Orsola nog nieuwe projecten te verwachten?
"We hebben wat nieuwe projecten met een aanzienlijke impact in petto, maar de noodsituatie op gezondheidsgebied heeft ons gedwongen deze uit te stellen tot 2021. We kunnen echter nu al bekendmaken dat bij de nieuwe ontwikkelingen bijzondere nadruk zal worden gelegd op duurzame verpakkingen en het gebruik van papier."

Wat zijn de vooruitzichten op korte termijn?
"Laten we hopen dat we de komende maanden verder kunnen gaan op de weg naar een terugkeer naar volledige normalisering, zodat we ons kunnen herstellen van de moeilijkheden die zich in de eerste maanden van het jaar hebben voorgedaan. We hopen dat 2021 meer stabiliteit zal brengen, die de algemene economie zo nodig heeft," besluit Matteo Bortolini.

Voor meer informatie:
Matteo Bortolini
Sant'Orsola Soc. Coop. Agricola
Via per Trento 11/e
38057 Pergine Valsugana (TN)
Italië
+39 0461 518111
info@santorsola.com
www.santorsola.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven