Uienvoorraden beginnen zich op te stapelen in Noord-Amerika

"Als de foodservice zich herstelt, wordt het een geweldige markt"

"In het noordwesten van Amerika komt de oogst op gang. Veel van de zomeruien lopen naar het eind van het seizoen en de bewaaruien zullen volgende week worden geoogst," zegt Jared Gutierrez van Columbia Basin Onion, een uienteler en -verkoper uit Hermiston, Oregon. De meeste oogsten beginnen op tijd. "De zomeruien zijn misschien wat vroeg, maar de meeste kalibers zijn gemiddeld tot normaal, enkele zijn ondergemiddeld. De bewaaruien lijken op schema te liggen. Het volume zal misschien iets onder dat van vorig jaar liggen."

Koelere temperaturen
"Er kwamen wat vroege zomeruien binnen, waarvan het kaliber misschien een beetje kleiner is," zegt Gutierrez. "We hadden te maken met een hittegolf met hoge temperaturen en dat heeft zijn tol geëist. Nu het weer wat koeler is, lijkt het met de kwaliteit weer de goede kant op te gaan."

Ondertussen is de vraag goed geweest, al is de markt wisselvallig. "De markt gaat op en neer, dus het is moeilijk te meten," zegt Gutierrez. "Het ene moment trekt de vraag aan, als de uien voor de retail bestemd zijn, waar er meer uien worden verkocht, omdat mensen door de coronapandemie meer thuis zijn en ook meer thuis koken. De vraag naar extra grote uien, die voornamelijk voor de foodservice zijn bestemd, is een beetje gedaald. Maar zo nu en dan krijgen we wel aanvragen voor grotere uien. Over het geheel genomen heeft het USDA Farmers to Families Food Box programma geholpen om de vraag naar de kleinere uien te stimuleren."

"Het is nog onduidelijk in hoeverre de markt zich heeft hersteld. Sommigen zeggen dat we terug op 60% zitten, anderen praten over 40%. Het is moeilijk te meten, omdat het afhangt van wie contracten heeft. Het zal enige tijd duren voordat de markt volledig hersteld is," zegt Gutierrez. "Restaurants zijn één ding, maar vergeet de foodservice voor grote sportevenementen niet. Je hebt geen idee hoeveel voedsel daarnaartoe gaat."

Gemiddelde prijzen
Dit alles heeft een gemiddelde prijsstelling als gevolg, hoewel de prijs wel weer wat onder druk zal komen met de komende oogsten, terwijl New Mexico en Californië hun seizoen afsluiten. "Het brengt de prijzen een beetje omlaag, maar ik denk niet dat de prijs los zal gaan. Als we de foodservice terugkrijgen, zal het een geweldige markt worden."

"De export loopt met zendingen naar Canada en Mexico. Als er in Californië geen aanbod meer is, zal Mexico in de Pacific Northwest voorraden gaan inslaan. Andere markten zijn echter onbepaald. Voor de Aziatische Pacific Rim bijvoorbeeld, weet ik niet of er evenveel vraag zal zijn als voorheen. De markt is er niet meer hetzelfde als voorheen," besluit Gutierrez.

Voor meer informatie:
Jared Gutierrez
Columbia Basin Onion LLC.
+1 (541) 667-9472
Jared.Gutierrez@columbiabasinonion.com
www.columbiabasinonion.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven