Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Opperdoezer Ronde volop verkrijgbaar

In het West Friese dorpje Opperdoes is de Opperdoezer Ronde inmiddels grotendeels de grond uit. Deze - nog traditioneel met de hand gerooide –  seizoensaardappel is volop verkrijgbaar.

Aardappeleters: toen en nu
"Wist je dat de Opperdoezer Ronde zo op het bord had kunnen liggen bij ‘De Aardappeleters’ van Van Gogh? Hij legde een tafereel vast rond 1885, waarbij mensen na een dag hard werken op het land de aardappels aan het bereiden zijn, samen rond de tafel. De Opperdoezer Ronde wordt ook al meer dan 150 jaar met de hand gerooid, dus het is niet ondenkbaar dat dit tafereel ook in Opperdoes de orde van de dag was. Er is sindsdien veel veranderd, maar de primitieve en traditionele bereidingswijze van de Opperdoezer Ronde – onder water koken en serveren met een kommetje gesmolten roomboter – kan vandaag de dag nog altijd rekenen op veel sympathie."

De Opperdoezer Ronde leent zich naast de traditionele bereiding ook erg goed voor modernere kooktechnieken. Door de stevige structuur leent deze aardappel zich bijzonder goed voor het bereiden van maaltijden op de barbecue, bijvoorbeeld aan een spies met groenten en (eventueel) vlees.

Nazomerpicknick
Geniet van de nazomer in Nederland en organiseer een picknick op gepaste afstand. Tip: leg een kleed op de grond en ga met vier personen elk bij een punt zitten; zo geniet je van een heerlijke maaltijd én houd je je aan de gepaste afstand. Ervaar het ambachtelijke en nostalgische gevoel van de Opperdoezer Ronde en geniet van de veelzijdigheid van de Opperdoezer Ronde; aardappeleters nieuwe stijl!

Bereiding: Opperdoezer Ronde spies van de BBQ
Voor 4 personen: neem 500 gram Opperdoezer Ronde, boen ze schoon en kook ze 15 minuten voor. Snijd ze vervolgens in de gewenste grootte en rijg ze – samen met groenten zoals ui, paprika en courgette – en eventueel salamiworst aan een spies. Steek de barbecue aan en grill ongeveer 5-7 minuten tot ze goudbruin zijn. Prik er even in met een vorkje om te kijken of ze goed gaar zijn. Besprenkel met wat olijfolie en kruiden en eet smakelijk!

Fotocredit: Opperdoezer Ronde


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven