Edwin Droogendijk, TripleF Fruit:

"Door goede vraag uit Azië naar Peruaanse blauwe bessen staat export naar EU voorlopig op plan B"

Tholen - Het overzeese seizoen voor blauwe bessen is inmiddels afgetrapt met de eerste export vanuit Peru. Volgens Edwin Droogendijk van TripleF Fruit kan het Zuid-Amerikaanse seizoen, net als het Europese seizoen, weleens heel bijzonder worden.

"Zolang Azië dikke prijzen blijft betalen, zoals nu het geval is met Peru, bestaat de kans dat er minder volume naar EU komt. Ook blijft Covid-19 boven de markt hangen, niet zozeer qua teelt en oogst, maar meer in de verpakkingsstations en de daarbij behorende strengere regels", aldus Edwin.

"Feit is wel dat de markt nu aardig in balans voelt. Polen is nagenoeg klaar, evenals Duitsland en Nederland. In Nederland staan er nog wat bessen in de bewaring maar niet heel erg veel in vergelijking tot voorgaande jaren, dus deze bessen gaan voor goed geld - rond de 7-7,50 euro per kilo weg."

"Roemenië had - net als wij in Nederland - een kort seizoen met extremen, dus van hittegolf tot aan extreme regenval. Portugal is al eventjes klaar, dus feitelijk komen de Peruaanse bessen net op tijd. Wij verwachten 12 september aanstaande onze volgende boot met containers vanuit Peru", vertelt de importeur.

De verwachting is dat er volgende week (week 38) circa 1.900 ton Peruaanse blauwe bessen op de EU markt zal komen en ongeveer hetzelfde volume in week 39. In week 40 zal het volume iets verder toenemen naar 2.500 ton en week 41 2.700 ton. De piek zal in week 43 zijn met 4.100 ton dus 216 containers", somt Edwin op.

Feit is wel dat Azië dikke prijzen aan het betalen is. Veel Peruaanse exporteurs kiezen daarom het grote geld kiezen en zetten de EU op plan B. Normaal wordt de Peruaanse bessenexport verdeeld over zo'n 50% VS, 30% Europa, 15% Azië en 5% naar de overige bestemmingen. Nu lijkt het erop dat 30% naar Azië gaat en slechts 15% naar Europa komt, maar ook hierbij is het koffiedik kijken. De realiteit zal straks rond de 25% liggen waarschijnlijk", aldus Edwin.

Ook Zuid Afrika is aan het schieten op de Aziatische en Engelse markt, dus Peru heeft straks echt de Europese markt nodig om het beoogde export volume van 165.000 ton kwijt te raken. Vooralsnog denkt men nog steeds circa 60.000 ton aan de EU en Verenigd Koninkrijk (tezamen) te leveren."

De blauwe bes krijgt in NL ook steeds meer de status van een convenience-product, dus de vraag zal er zeker blijven. Alleen verwacht men in Peru voor Europese begrippen hoge returns de komende weken en of dat deze te realiseren zijn is vraag twee", besluit de importeur.

Voor meer informatie:
Edwin Droogendijk
TripleF Fruit
de Ooyen 5b
4191 PB Geldermalsen
Tel: +31 88 185 10 03
e.droogendijk@tripleffruit.com
www.tripleffruit.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven