Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Sinaasappelschaarste tot start van Spaanse seizoen

Ruim een kwart meer Spaanse mandarijnen en sinaasappelen verwacht

Het Spaanse citrusseizoen staat voor de deur. Over een paar weken komen reeds de eerste Satsuma-mandarijnen en clementines beschikbaar en vanaf oktober is het dan de beurt aan de sinaasappelen.

Hoewel de toevoer van citrus vorig seizoen een scherpe daling kende vanwege de lagere winstmarges voor de telers en mindere volumes bruikbaar fruit door slechte weersomstandigheden, herstelt de productie zich dit jaar weer, zo valt te horen bij verschillende operatoren uit de sector. Er zullen vooral meer Clemenules beschikbaar zijn. In grote lijnen worden dit jaar 25 à 30% meer mandarijnen, clementines en sinaasappelen verwacht, tenzij het weer daar nog een stokje voor steekt.

Hoewel het misschien nog te vroeg is, zijn sommige telers al begonnen met de pluk van Satsuma-mandarijnen. Halverwege september worden dan onder andere de clementines van de rassen Clemensoon, Marisol en Clemenrubi onder handen genomen. Momenteel domineren de Zuid-Afrikaanse mandarijnen nog steeds de Europese markten met Nadorcott, Tango en Orri die nog tot ongeveer 15-20 oktober beschikbaar blijven. Omwille van de hoge vraag naar sinaasappelen en dan vooral van perssinaasappelen deze zomer, ongeveer 40% hoger dan vorig jaar, zal het Zuid-Afrikaanse seizoen ondanks de toegenomen volumes eerder dan normaal eindigen. En met het wegvallen van het Argentijnse citrus op de Europese markt om fytosanitaire redenen, lijkt het waarschijnlijk dat er zich een tekort aan sinaasappelen aandient tot Spanje met zijn oogst begint.

In de afgelopen maanden is er veel gebeurd op prijsgebied op de Europese citrusmarkt, vooral sinds het uitbreken van de coronacrisis. Hoewel Spanje dit jaar meer citrus beschikbaar zal stellen, net zoals in het geval van Zuid-Afrika deze zomer, wordt er toch van uitgegaan dat er schaarste kan optreden door de hoge vraag. Daardoor zullen de prijzen vermoedelijk op een redelijk niveau blijven kamperen. En zo kan 2020/2021 een mooi seizoen worden voor het citrus.

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven