33% wordt biologisch geteeld

Argentinië klaar voor nieuwe blauwe bessenseizoen

Argentinië is een van de belangrijkste wereldspelers in de zachtfruitsector en exporteert al meer dan 20 jaar blauwe bessen. Door zijn geografische ligging heeft het land het voordeel dat het in het tegenseizoen kan produceren, wat betekent dat het kan leveren in perioden van lage productie in de landen van het noordelijk halfrond. Daarom zijn de belangrijkste bestemmingen de Verenigde Staten, die 60% van de totale export vertegenwoordigen, gevolgd door het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk met 30%, en Canada en Azië, die samen 10% van de zendingen voor hun rekening nemen.

Nichespeler
In de afgelopen jaren is de Argentijnse export gestagneerd op ongeveer 15.000 ton, wat neerkomt op 10% van het totale aanbod van blauwe bessen in het commerciële venster van augustus tot december in 2019. Dit is de reden waarom Argentinië zich wil positioneren in de zachtfruisector als een nichespeler met vergelijkende voordelen en onderscheidende waarden. "Wij zijn vastbesloten om een product te presenteren met zeer hoge kwaliteitsnormen die worden weerspiegeld in de certificeringen van de goede tuinbouw- en sociale praktijken die wij onderschrijven," aldus Federico Bayá, voorzitter van het Argentijnse blauwe bessencomité (ABC).

"Taste the Sweetness & Enjoy the Difference"
De differentiatiestrategie is gebaseerd op drie pijlers: smaak, biologische teelt en sociale verantwoordelijkheid. Voor het vierde opeenvolgende jaar voert de Argentijnse zachtfruitsector zijn promotiecampagne "Taste the Sweetness & Enjoy the Difference" uit om de zoete smaak van het Argentijnse fruit te benadrukken dat, omdat het wordt geteeld in gebieden met koude uren, een kenmerkende eigen smaak heeft. Een bijkomende factor is de toenemende trend van de biologische teelt, die dit jaar een derde van het totale geproduceerde volume zal vertegenwoordigen.

Blauwe bessen, een verantwoord gewas
In 2015 heeft Argentinië de door de VN vastgestelde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling onderschreven, waaronder het bevorderen van duurzame economische groei met fatsoenlijk werk en het verbod op en de uitbanning van kinderarbeid als een van de belangrijkste factoren waaraan moet worden voldaan.

"Als productieve sector zijn we steeds meer gefocust op de sociale kwesties die onze teelt omringen, vooral met betrekking tot de preventie van kinderarbeid en de bescherming van de arbeid van adolescenten. Er bestaan veel mythes over dit onderwerp en we willen de nodige debatten op gang brengen om ze uit te bannen," benadrukt Baya. "We hebben de afgelopen twee jaar gewerkt aan een project dat het ontwerp van een protocol met de naam Responsible Agricultural Production (PAR) omvatte, dat ons in staat zal stellen om ons te concentreren op het voorkomen, controleren en uitbannen van kinderarbeid."

Meer zeetransporten
Gezien het gebrek aan concurrentievermogen waarmee de Argentijnse zachtfruitsector wordt geconfronteerd als gevolg van een steeds complexere en meer beleverde wereldmarkt, heeft de sector zich kunnen inspannen om de logistieke matrix te wijzigen om de kosten te verlagen. "We waren gewend aan een markt die luchtvracht betaalde om het fruit sneller te ontvangen, maar vandaag de dag, met een toenemend aantal spelers die de markt voortdurend bevoorraden, moeten we ons richten op een andere manier van transport."

Dit is een trend die zich de afgelopen jaren heeft doorgezet, waarbij het percentage zeetransporten is gestegen van 2-3% in 2014 tot 35% in 2019. In het midden van de pandemie, met een lagere frequentie van commerciële vluchten, wordt verwacht dat slechts 30% van het fruit per luchtvracht zal worden uitgevoerd.

Bron: Argblueberry.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven