Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Salvatore Magliocco van Pasam blikt vooruit op citroenseizoen

Schimmelziekte treft Siciliaanse citroenteelt

De zomer loopt ten einde en op Sicilië kijken ze al naar het komende citrusseizoen, met name die van citroen. Helaas lijdt de sector al enige tijd onder de gevolgen van de schimmelziekte mal secco (Phoma Tracheiphila). Deze keer slaat Salvatore Magliocco van Pasam in Syracuse alarm.


Salvatore Magliocco

"Het gebied in en rondom Syracuse wordt al geruime tijd sterk bedreigd door de schimmelziekte Phoma Tracheiphila, ook wel bekend als mal secco, die zich vooral in de vroegste variëteiten heeft verspreid, zoals de Femminello-variëteit op Citrus macrophylla onderstam," klaagt Magliocco. "Het zijn vrij snel groeiende planten, maar zeer gevoelig voor mal secco. Dit teeltjaar was daarbij desastreus voor veel citrusboomgaarden als gevolg van het slechte weer, met name de zware hagel in december 2019."

Een al lang bestaand probleem
"De regionale autoriteiten hebben maatregelen genomen door de citrustelers op 4 augustus 2020 bijeen te brengen. Zij hebben zich voorgenomen de epidemie aan te pakken, maar tot nu toe is geen van de voorgestelde maatregelen ten uitvoer gelegd. Tot op heden is in het plan voor plattelandsontwikkeling slechts 10 miljoen euro uitgetrokken om de telers te helpen die getroffen zijn door mal secco en het Citrus Sadness Virus (CTV). Gezien de geleden schade is dit bedrag vrij gering."


De bedrijfsgebouwen van Pasam te Syracuse

Oogstprognose
"In het begin van het seizoen, in oktober, verwachten we dat de prijzen voor Primofiore citroenen vrij hoog zullen zijn, vooral voor de biologische producten. Daarbij zullen we te maken krijgen met de aanwezigheid van fruit van Spaanse oorsprong op de Italiaanse markt. Naar verwachting zullen de citroenbomen in Spanje vanaf september al fruit hebben dat rijp is voor de oogst. Aan de andere kant is het een product dat niet kan concurreren met het onze op het gebied van kwaliteit," merkt Magliocco op.

"Naast dit alles zijn we zeer tevreden met de verdello-citroen, omdat er veel vraag naar is. Ongeveer 80% van de opbrengst is biologisch gecertificeerd, wat voor ons een toegevoegde waarde biedt in een steeds groter wordend marktsegment, vooral in het buitenland."

Magliocco legt uit dat Pasam niet alleen het Siciliaanse product vertegenwoordigt. "Wij importeren ook citroenen uit het buitenland, maar alleen als ze aan onze kwaliteitsnormen voldoen. Deze zomer hebben we product geïmporteerd uit Peru, gecertificeerd biologisch en zeer gewaardeerd door onze klanten."

Continuïteit van het aanbod
"Wij waren het eerste Siciliaanse bedrijf dat citroenen met biologische certificering importeerde en ik kan zeggen dat het product er, ondanks het transport, erg goed uitziet, met een fel gele kleur. Hiermee kunnen wij het hele jaar citroen aanbieden. We hebben een bevoorrechte locatie voor de citroenteelt, aangezien Syracuse een gebied is dat een uitstekende citroen biedt en we deze al meer dan 30 jaar met succes op de markt brengen."

Voor meer informatie:
Salvatore Magliocco
PASAM Agrumi Soc. Coop. Agricola a r.l.
Produttori Agricoli Siracusani Associati Magliocco
+39 0931 7223 33
info@pasamagrumi.it
www.pasamagrumi.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven