Seizoen Italiaanse nieuwe aardappelen verloopt overwegend positief

Ondanks dat de oogst dit jaar minder was dan anders, was het seizoen van de Italiaanse nieuwe aardappelen overwegend positief. Tijdens de lockdown werden de beperkte hoeveelheden aardappelen, die nog in voorraad waren, relatief snel afgezet. Nu de zomer in Italië op het hoogtepunt is, is er sprake van een daling van de consumptie. De Italiaanse aardappelunie, l'Unione Nazionale tra le Associazioni dei Produttori di Patate, geeft een overzicht van de huidige stand in de aardappelsector.

“Tijdens de laatste weken van de afzet van de nieuwe aardappelen had die uit Sicilië een prijs van €0,35 per kilo ondanks de concurrentie. Gedurende het seizoen lag de gemiddelde prijs tussen €0,45 en €0,50 per kilo. De teelt in Campanië werd gekenmerkt door een bescheiden oogst, veroorzaakt door de vorst in februari, maart en april. Dit heeft wel geleid tot hogere afzetprijzen in vergelijking met voorgaande jaren. De regio Apulië profiteerde van de lage opbrengsten in Campanië waardoor seizoen 2020 aldaar goed werd afgesloten.”

De zomertemperaturen hebben een nadelig effect op de consumptie van aardappelen, maar de verwachting is dat er in de herfstmaanden sprake zal zijn van een herstel en een meer regelmatige trend. “Momenteel zijn er aardappelen afkomstig uit het midden en noorden van Italië op de markt. De hoeveelheden zijn goed, net als de kwaliteit en de prijzen. In de omgeving van Bologna zijn er wat problemen met de Agriotes litigiosus. Dit komt omdat er geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt en de gekozen alternatieven blijken niet efficiënt genoeg om de kevers te bestrijden. In de regio’s Lazio, Abruzzo en Veneto verloopt de teelt zonder problemen.”

De prijzen in het midden en noorden variëren naar gelang het organisatieniveau. In gebieden waar de telersorganisaties sterk aanwezig zijn, zijn de verschillen kleiner.

In vergelijking met andere landen heeft Italië een kalender die loopt van eind maart tot november. Het areaal is de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven.

Italië is niet zelfvoorzienend en importeert jaarlijks 10 tot 11 mln kwintalen (100 kg) aardappelen, met name uit Frankrijk. “De droogte die de landen in Europa heeft getroffen heeft de aardappelteelt behoorlijk beïnvloed. Ondanks de beperkte toename van het areaal (ongeveer 1%) suggereren de ramingen een afname van de hoeveelheden voor de export, wat de afzet van de Italiaanse nieuwe aardappelen in de herfstmaanden zou moeten bevorderen.”

Voor meer informatie:
Unione Nazionale tra le Associazioni dei Produttori di Patate
Via Ticino, 14
Rome
Italië
www.unapa.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven